Infraestructures

MONTCADA I REIXAC

La plataforma tallarà les vies de l'R2 el 19 i el 20 de maig

L'acció reivindicativa per reclamar que es faci subterrània la línia de França es durà a terme si Foment no té fet el projecte executiu abans del 13 de maig

El diputat socialista Carles Corcuera diu que s'acabarà el 30 de juliol

Farta de promeses incomplertes del Ministeri de Foment per fer realitat el projecte per fer subterrània l'R2 a l'altura de Montcada, la plataforma Tracte Just, Soterrament Total va anunciar dilluns al vespre que si abans del 13 de maig Foment no ha enllestit la redacció del projecte executiu d'aquesta obra, els veïns tallaran les vies de l'R2 al centre de la ciutat els vespres del 19 i el 20 de maig. Aquesta acció reivindicativa de la direcció de la plataforma s'aprovarà dimarts. A més, en la mateixa reunió del secretariat permanent d'aquest col·lectiu també agafarà cos la proposta de tancar-se 24 hores a l'edifici de l'ajuntament.

En el decurs d'una assemblea que va tenir lloc dilluns al vespre al local de l'Abi, els veïns van reclamar que es facin més talls de vies, fins i tot encara que Foment hagi acabat el projecte, ja que aquesta serà l'única manera d'assegurar que l'obra tingui assignada una partida en el pressupost del 2012.

I és que els integrants de la plataforma i els 200 veïns que es van reunir a l'Abi ja no es refien de la força que puguin fer els diputats catalans al Congrés. Tots estan decebuts del fet que el compromís adquirit l'octubre de l'any passat de fer una esmena consensuada per tots els partits per incloure el projecte en el pressupost del 2011 al final quedés en no res.

Dilluns els diputats van tornar a Montcada, però abans de la seva intervenció, el president de la plataforma, Jaume Relat, va repassar la cronologia d'aquesta històrica reivindicació, que arrenca el 1989 amb les converses entre l'Ajuntament de Montcada i la Generalitat sobre la possibilitat del pas del TAV per la ciutat. El maig del 2005 Foment presenta un projecte de semicobriment que el consistori rebutja. El nou traçat –ara ja tot subterrani– arriba el desembre del mateix any, però la formalització de l'acord es retarda fins al novembre del 2007. Foment diu que el projecte executiu estarà fet el gener del 2010. Aquesta data s'incompleix i l'octubre del 2010 Foment es compromet a dividir el projecte en cinc fases per garantir-ne el finançament any a any. El compromís s'acompanya amb l'anunci de la constitució d'una comissió de seguiment –integrada per Foment, l'Ajuntament i la plataforma– que encara no s'ha fet realitat.

Per tot això, a Montcada no volen que els torni a passar com ara fa un any. Estan convençuts que l'única manera d'assegurar que aquest projecte es faci realitat és passar a l'acció a partir del 13 de maig. Des d'aleshores fins a final d'any, el seu objectiu és que el tram del túnel entre la sortida de Barcelona i les antigues instal·lacions de Valentine tingui pressupost. Després la pressió continuarà per assegurar l'adjudicació de les obres i la seva posterior execució.

LA FRASE

Sembla que l'única manera de fer que ens escoltin és tallant les vies, tot i que això perjudiqui tercers
Josep Bacardit
PORTAVEU PLATAFORMA

LA DATA

25.01.10
era la data fixada per Foment
per tenir fet el projecte executiu per fer subterrani el tram de l'R2 a Montcada

La feina feta i la pendent

C.A.F.

Els diputats al Congrés Carles Corcuera (PSC-PSOE), Dolors Montserrat (PP), Pere Macias (CiU), Francesc Canet (ERC) i Núria Buenaventura (ICV-EUiA) van explicar dilluns a Montcada la feina que han fet des de l'octubre del 2010 per fer possible el cobriment de l'R2 a Montcada. L'esmena que CiU va presentar per incloure 10 milions en el pressupost del 2011 per al projecte de l'R2, tot i tenir el suport de diferents partits, al final no va prosperar perquè el PSOE va aprovar els comptes del 2011 amb el suport del PNV i Coalició Canària.

A hores d'ara, ni l'Ajuntament de Montcada ni la plataforma no saben quan estarà fet el projecte executiu, però el socialista Carles Corcuera va avançar que el document estarà fet abans del 30 de juliol. Però en cas que això no passi, Corcuera va afegir que encara hi haurà temps per “buscar el consens entre tots els partits perquè s'inclogui als pressupostos del 2012 durant el període d'esmenes”. En referència a la convocatòria d'accions reivindicatives, Corcuera va dir que si els socialistes hi han de ser, hi seran, però que primer “cal buscar la formula per evitar-les”. Al final de l'assemblea els veïns ho tenien clar: “Ens estan prenent el pèl”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona