Ribes tindrà a la tardor l'únic escorxador de les comarques gironines per a caça major
S'hi escorxaran isards, cérvols, cabirols i senglars procedents de la reserva de caça i dels quatre vedats de la vall
El nou escorxador de Ribes, que a la pràctica és un annex a les instal·lacions generals municipals, ha d'entrar en funcionament a la tardor coincidint amb l'obertura de la temporada de cacera del senglar i de les altres espècies de caça major. Les instal·lacions han de servir per escorxar i especejar senglars, isards, cabirols i cérvols. Aquests animals procediran de la reserva de caça Freser-Setcases i dels diversos vedats que hi ha al sector pirinenc de la comarca del Ripollès: Pardines, Queralbs, Ribes-Planoles.
La legislació sanitària de la Generalitat ha obligat a habilitar les dependències annexes a l'actual escorxador per a la caça major. S'hi han fet dues cambres i s'hi ha instal·lat material per carregar i escorxar els animals, i la xarxa d'aigua, i s'hi han adequat l'estructura, els tancaments i els acabats interiors. I és que la normativa sanitària obliga a tractar de manera separada els animals de la caça major de la resta, bàsicament perquè es tracta de bestiar que viu en llibertat i, per tant, sense els controls de les granges, i sobretot perquè són uns animals que ja entren morts a l'escorxador. Les entrades, doncs, han de ser diferenciades, i també hi ha d'haver dues cambres, l'una per mantenir-los en condicions fins a l'escorxament i l'altra per a les canals.
Aquesta segona operació la durà a terme l'empresa concessionària, Aviram Selgas, en una sala diferent de la d'escorxar. El responsable de l'empresa, Marc Selgas, ha explicat que la carn de caça major es comercialitzarà sobretot a la vall de Ribes. Segons ell, no saben si hi haurà excedents i, per tant, si se'n podrà vendre en altres indrets.
Selgas hi ha afegit que aquesta carn estarà identificada amb una marca, segurament Caça Major del Ripollès, tot i que el nom encara s'ha d'acabar de fixar. Selgas ha apuntat que creuen que, durant la primera temporada, segurament podran posar al mercat un centenar de quilos de carn d'isard, cérvol i cabirol, i entre dos-cents cinquanta i tres-cents quilos de carn de senglar. No obstant això, Marc Selgas manté que es tracta de quantitats orientatives.
Segons ell, amb aquesta iniciativa pretenen innovar i fer revalorar aquest tipus de carn i l'oferta dels restauradors de la vall ribetana.
LES DADES
A Camprodon, el poltre
Una desena dels 52 membres de l'Associació de Criadors d'Eugues de Muntanya del Ripollès enllesteixen les gestions amb les autoritats pertinents amb l'objectiu de poder especejar a partir de mitjan octubre les canals de poltre, carn que han començat a comercialitzar amb èxit. Ara, mentre duren aquests tràmits i des de fa tres anys, han de sacrificar i especejar els animals a l'escorxador comarcal del Ripollès, amb seu a Ripoll. Un dels promotors d'aquesta iniciativa, Joan Moret, ha explicat que només es tracta que a l'escorxador de la vall de Camprodon s'hi puguin dur a terme les anàlisis de la triquinosi. A més, estan acabant d'habilitar-hi una sala d'especejament. La temporada de la carn de poltre comença a mitjan octubre, quan es duen a terme les fires ramaderes del Ripollès –n'hi ha a Espinavell (Molló) i Ribes de Freser– coincidint amb el bestiar de les pastures estiuenques del Pirineu. La temporada del poltre s'atura dos mesos abans per poder diferenciar la producció. Moret destaca que la carn de poltre és una carn amb moltes propietats, perquè són animals que només han menjat herbat i llet de la mare, i a més pasturen en espais molt tranquils. És una carn rica en vitamina E, és una de les que duen més greixos omega 3 i una de les que contenen més ferro. A més, els poltres que pesen més se sacrifiquen tan bon punt han baixat de la muntanya, és a dir, tot just desmamats.