Serveis

benestar

Més capacitat de decidir per als avis de Sant Hilari

El Consorci d'Acció Social de Catalunya hi va presentar ahir un programa pioner a Catalunya

El Consorci d'Acció Social de Catalunya (CASC) i la direcció de la residència i centre de dia de Sant Hilari Sacalm van presentar ahir a Sant Hilari un programa pioner a Catalunya en l'atenció a la gent gran, i que s'està implantant ja en tretze equipaments de les comarques gironines. Batejat amb el nom de Tu decideixes com vols envellir, és un programa que passa a centrar-se en l'usuari del centre, i en una atenció menys tècnica i més social. Un dels objectius és abandonar els paternalismes i l'intervencionisme excessiu i tractar els avis com el que són: adults amb capacitat per decidir. Es tracta que, en la mesura que sigui possible, la residència sigui una prolongació de casa seva, i no pas un lloc on els guarden. Amb aquest nou sistema d'atenció, l'usuari de la residència fa en el moment d'entrar un decàleg de les coses que considera que per a ell o ella són irrenunciables.

Pot ser mirar pel·lícules a l'habitació, triar els mobles que hi tindrà, no sentir-se obligat a participar en totes les activitats i anar a dormir molt d'hora (són peticions reals d'una usuària). “Nosaltres diem que en una residència no s'hi ha d'anar a morir, sinó a viure”, va explicar la directora tècnica, Mariona Rustullet.

LA XIFRA

9
dels 13 centres
on s'està implantant el programa són a les comarques gironines.

Serem més exigents

Els promotors del programa consideren que els avis d'ara són molt agraïts perquè van viure la guerra, però creuen que les properes generacions d'avis seran molt més exigents, i programes com el que es va presentar ahir s'hauran d'anar fent extensius. Fins ara l'avi s'havia d'adaptar totalment a la institució i deixar els seus hàbits fora, ara poden triar fins i tot a quina hora esmorzen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.