aplicació del 155
Medinyà tanca un capítol
La comissió gestora es dissol definitivament però el poble continuarà lluitant per ser restituït com a municipi
Es crea ara una comissió liquidadora, que té un mes per transferir-ho tot a Sant Julià
Amb la dissolució definitiva de la comissió que ha intentat governar el poble els últims dos anys –sense haver pogut mai acabar de tenir una autonomia real–, Medinyà va tancar ahir al vespre un capítol de la seva història. Dos anys i mig després de l’aprovació de la llei de creació del municipi de Medinyà al Parlament, el poble torna a partir d’avui a dependre administrativament a tots els efectes de l’Ajuntament de Sant Julià. “Acatem la sentència del Tribunal Constitucional perquè ens hi veiem obligats. Ho fem amb molta ràbia. Després de la feina de molts anys dels veïns, després d’haver aconseguit que el nostre govern i el Parlament veiessin que era de justícia la restitució, des de Madrid ens han pres el dret a ser municipi”, va explicar la presidenta de la comissió gestora, Montse Garcia, poques hores abans del ple final. Un ple que va ser breu i en què es va evidenciar la frustració per haver vist estroncada l’oportunitat de consumar la independència del municipi. Va acabar amb la trentena de persones del públic aplaudint els membres de la comissió, visiblement afectats. Garcia, de fet, ja s’havia emocionat quan va haver de donar pas a la votació de la dissolució: “Contra la nostra voluntat ens toca votar aquest punt. Fins aquí, no hi volíem arribar però s’ha de fer. Ens dol molt i molt.”
Un cop dissolta la comissió gestora, aquesta mitjanit va entrar en funcionament una comissió liquidadora que durant el pròxim mes s’encarregarà de fer tot el traspàs a Sant Julià.
La lluita continuarà
Garcia va deixar clar que continuaran la lluita per tornar a ser un municipi independent. “Ara mirarem en calma quina és la manera de tornar a conduir aquesta restitució. Intentarem buscar assessorament jurídic per a quan hi hagi una oportunitat amb una nova situació política”, va explicar ahir Garcia, que té clar que caldrà esperar que hi hagi nou govern a Catalunya però també que a Madrid canviï la situació. En aquest sentit, en el ple va dir que els membres de la comissió gestora continuaran “treballant en segon terme, amb el suport de tots els veïns que s’hi vulguin sumar”. També va indicar que aquests dos anys han vist “els problemes” que tenen per ser municipi i que intueixen “possibles solucions” però no en la situació actual: “En aquest moment tornar a començar el mateix camí que ens ha portat aquí ens tornaria a tancar la porta.” Mentrestant, la intenció és que la gestió segueixi la mateixa línia que fins ara, amb pressupost separat amb Sant Julià.Garcia va subratllar ahir també que s’havia esperat al màxim possible abans de complir la sentència del Tribunal Constitucional, però que la situació política actual, amb la Generalitat intervinguda, no els havia ajudat gens i al final no els havia deixat cap més remei que acatar el TC, ja que si no podrien tenir problemes sobretot per temes econòmics. “Ens podrien acusar de malversació de fons públics”, va assenyalar.
Pocs canvis pràctics de cara als veïns
La dissolució de la comissió gestora de Medinyà no comportarà canvis pràctics de cara als veïns.
L’oficina d’atenció al ciutadà continuarà oberta a l’edifici de l’ajuntament de Medinyà –tot i que potser només alguns dies a la setmana– per tal que els veïns hi puguin fer les seves gestions. El funcionament serà igual que fins ara, ja que mai no s’havia acabat de fer el traspàs i totes les peticions dels ciutadans sempre han hagut d’acabar el tràmit a l’ajuntament de Sant Julià.
També es mantindran les partides separades dins el pressupost municipal. Justament el ple de Sant Julià ja ha aprovat els comptes per al 2018 separant els diners dels dos pobles, perquè “cadascun gestioni la seva part i gasti segons el que ingressi”, segons ha informat l’equip de govern de Sant Julià. El seu alcalde, Marc Puigtió, ho va deixar clar: “Per molt que el govern espanyol hagi aturat la segregació de Medinyà, nosaltres continuarem treballant de manera separada perquè així ho van votar els ciutadans.”
El canvi principal és el cessament del jutjat de pau, que acaba d’ordenar el Ministeri de Justícia. Era un dels pocs avenços que s’havien concretat i ha estat en funcionament poc més d’un any i mig. La presidenta de la comissió gestora, Montse Garcia, va concretar, però, que no havia tingut mai per exemple el número necessari per poder inscriure naixements i casaments.
L’únic servei que s’havia traspassat des de l’Ajuntament de Sant Julià a la comissió gestora era l’escola bressol. Des del setembre, pagaven directament l’educadora que hi treballa. A partir d’avui, passarà a estar contractada per l’Ajuntament de Sant Julià.