La CANC acusa la nuclear d'haver empobrit la Ribera

El nou consorci repartiria 3,5 milions entre els municipis

La CANC va recor­dar ahir que els muni­ci­pis de l'àrea nuclear d'Ascó han per­dut el 22% de la població. A més, va adver­tir que Ascó ja té un polígon indus­trial «buit, amb només un parc de bom­bers, un cemen­tiri i un camp de fut­bol». A banda, la Ribera d'Ebre té el pro­ducte inte­rior brut més alt de Cata­lu­nya, però la CANC va lamen­tar que siga la comarca més empo­brida del país, amb un índex del 17,4%. «Els supo­sats bene­fi­cis econòmics que el Minis­teri d'Indústria ha promès per al ter­ri­tori que rebi el magat­zem nuclear, uns 6 mili­ons d'euros, ja són la mei­tat dels 12 que el mateix minis­teri pro­me­tia fa un any», va dir. «Aquests bene­fi­cis actu­al­ment pen­gen d'un esbor­rany d'ordre minis­te­rial, que no ha estat apro­vada, i que parla d'un màxim de 3 mili­ons per al muni­cipi i de 3 més a repar­tir entre la resta», va afir­mar la CANC a través d'un comu­ni­cat, tot aler­tant que ningú no ha garan­tit que l'ordre minis­te­rial s'acabe apro­vant amb les matei­xes quan­ti­tats. En la mateixa línia, la coor­di­na­dora va afe­gir que el muni­cipi holandès de Bor­sele només cobra uns 100.000 euros anu­als pel fet de tenir el HABOG, el cemen­tiri d'Holanda.

En aquest sen­tit, dilluns el gerent de l'Asso­ci­ació de Muni­ci­pis en Àrees amb Cen­trals Nucle­ars (AMAC) va anun­ciar a Flix que el nou con­sorci que s'hau­ria de crear si l'MTC arriba a Ascó tin­dria un pres­su­post anual d'uns 3,5 mili­ons d'euros. «Hem de pro­cu­rar que els bene­fi­cis siguin reals i tre­ba­llar en comú», va afir­mar Marià Vila d'Aba­dal. «El con­sorci és la garan­tia que els ajun­ta­ments tre­ba­lla­ran junts, ja que no només s'ha de desen­vo­lu­par l'MTC i el cen­tre empre­sa­rial, sinó que hi haurà pro­jec­tes que bene­fi­ca­ran la resta de sec­tors econòmics de la comarca, uns sec­tors que tra­di­ci­o­nal­ment no s'han bene­fi­ciat de la nuclear», va dir.

Però l'estratègia mar­cada pels par­ti­da­ris del magat­zem nuclear no ha aca­bat de convèncer tota la Ribera d'Ebre. Els ajun­ta­ments de Flix, Cor­bera d'Ebre, Ras­quera, Benis­sa­net, la Torre de l'Espa­nyol, Gines­tar i Mira­vet, més el de la Fata­re­lla, van sig­nar un mani­fest con­junt en què decli­na­ven assis­tir a un acte per pre­sen­tar-los el con­sorci. A més, Mira­vet va apro­var dime­cres una moció con­tra l'arri­bada de l'MTC a Cata­lu­nya o al País Valencià.

Revista anticementiri

G.M.

Ja és al carrer i a internet la publicació No al Cementiri Nuclear, que ha estat coeditada per la CANC i pel col·lectiu Jóvens en Defensa de l'Ebre, amb la col·laboració del setmanari La Directa. La publicació, que ha tingut una tirada de 17.000 exemplars que seran distribuïts arreu del país, pretén ampliar el debat sobre la necessitat i l'origen del magatzem temporal centralitzat (MTC). En la revista hi han participat experts en energia nuclear com Marcel Coderch, Eduard Rodríguez Farré, Paco Castejón i Daniel Gómez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.