Medi ambient

Menys incendis aquest estiu, tot i les altes temperatures

S’han cremat 5.300 hectàrees, per sota de la mitjana dels darrers quinze anys

El foc de la Ribera d’Ebre representa més del 90% del total de la superfície calcinada

Les altes temperatures i la baixa humitat han convertit aquest estiu en un dels pitjors dels darrers anys pel que fa al perill d’incendi. Tot i això, el nombre total de focs forestals, 212, ha quedat per sota de la mitjana dels darrers quinze anys. Els episodis de calor continuada i de vent i humitats relatives molt baixes han fet que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) hagi activat fins a set vegades el nivell 3 del pla Alfa, que indica el màxim perill d’incendi. Gairebé una quarta part dels dies s’ha estat en alerta màxima.

En total, la superfície cremada entre el 15 de juny i el 15 de setembre, segons les dades recollides pel DARP, és de 5.363,94 hectàrees, de les quals el 90% corresponen a l’incendi forestal declarat el 26 de juny a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre). Aquest foc va afectar 5.016,94 hectàrees i un 80% de la superfície és forestal. El segon incendi més important va ser el declarat el 24 de juliol a Capellades (Anoia), que va cremar 56,10 hectàrees. Dels 212 focs d’aquest estiu, 179 han estat de menys d’una hectàrea; 21, d’entre 1 i 10 hectàrees, i 12, de més de 10 hectàrees. Això implica que només el 5,67% dels focs de la campanya d’estiu han cremat una superfície superior a les deu hectàrees. De les 5.363,94 hectàrees afectades a Catalunya, 4.235 van ser forestals. Pel que fa a les causes dels incendis, el 62% han estat provocats per activitats humanes, un percentatge lleugerament inferior a la tendència dels darrers anys. D’aquest 62%, un 22% han estat intencionats, el 21% han estat accidents i el 19%, negligències. Durant aquesta campanya, a més, s’han declarat prop d’un 20% d’incendis per causes naturals.

Des de començament d’any i fins al 19 de setembre hi ha hagut 483 incendis, que han afectat una superfície de 5.977 hectàrees, de les quals 5.828 són forestals. El foc del Perelló, al Baix Ebre, registrat el 10 de juny i amb 233 hectàrees cremades, ha estat el més important fora de la campanya forestal dels mesos d’estiu.

LA XIFRA

212
incendis
forestals hi ha hagut aquest estiu a Catalunya, que han deixat una superfície calcinada de 5.363,94 ha.

LA DATA

26.6.2019
Es va declarar
l’incendi de la Torre de l’Espanyol, el més important de l’estiu, amb 5.046 hectàrees cremades.

Més focs a Barcelona i Girona, però més petits

Les Terres de l’Ebre i Lleida són els territoris on més hectàrees afectades hi ha, la major part corresponents a l’incendi iniciat a la Torre de l’Espanyol. En canvi, a Barcelona i Girona és on més focs s’han declarat, tot i que de petites dimensions. De fet, els 55 incendis declarats a la demarcació de Barcelona van afectar només 3,57 ha i, en el cas de Girona, els 52 focs declarats en van afectar 15,18.

La Diputació de Barcelona també ha fet públic l’informe final del pla d’informació i vigilància (PVI) contra incendis forestals durant els mesos d’estiu, en què es constata que el nombre d’incendis a la demarcació de Barcelona durant el període del 14 de juny al 30 d’agost ha estat un 10% inferior respecte a la mitjana del darrer decenni i la superfície afectada ha estat un 77% menys que en el període 2009-2018. Entre els focs registrats destaca que un sol incendi, el de Capellades, va cremar la meitat de la superfície total afectada a la demarcació. Les dades disponibles fins a la redacció de l’informe final de campanya posen de manifest que, com a mínim, un 55% dels incendis comptabilitzats estan causats per l’activitat humana, un valor molt inferior al de la resta de demarcacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona