Medi ambient

Històries del petroli

Els veïns de Riudaura amb negoci al poble en veuen en perill la continuïtat si s'acaba fent fracturació hidràulica i degradant l'entorn

Dos treballadors de l'explotació del 1964 afirmen que al subsòl només hi ha gas i poc

Man­te­nir intacte l'entorn natu­ral de Riu­daura no és només una qüestió de qua­li­tat de vida i de salut. Degra­dar aquest entorn amb l'acti­vi­tat gasística, a alguns veïns els com­porta haver de tan­car les por­tes dels seus nego­cis. És el cas d'Enri­queta Pla­na­de­cur­sach (65 anys). La seva família té una explo­tació agrària amb vaques de carn de pro­ducció ecològica i conills. “Si fa poc has inse­mi­nat les coni­lles, per exem­ple, el trànsit de mol­tes per­so­nes o de vehi­cles de prop de la granja t'ho pot espat­llar tot. Ens afecta molt fins al punt que hau­rem de tan­car”, sen­ten­cia.

També és el cas de Marc August Mun­tanyà (27 anys), que té una explo­tació d'oví i està mun­tant una for­mat­ge­ria. “Els meus ani­mals viuen en un entorn immi­llo­ra­ble. Tot allò que posa en risc la qua­li­tat ambi­en­tal posa en risc l'acti­vi­tat econòmica que genera”, diu.

Marisa Lamich (45 anys) i Emili Solé (53 anys) han posat en marxa al Bover un club espor­tiu que ofe­reix acti­vi­tats de lleure a l'aire lliure com tir amb arc, Pint Ball, mini­golf, etc. L'Emili explica que la pla­ta­forma des d'on es fa l'escal­fa­ment del tir amb arc és la que tanca un dels pous que es van obrir a final dels anys 60 del segle pas­sat. “Estem ner­vi­o­sos i inqui­ets, perquè no sabem gaire res. L'empresa diu que només neces­sita molta aigua i, pel que sabem, també molta sorra, pro­duc­tes químics...”, explica Solé. “Si, entra una màquina a casa, ens atura tota l'acti­vi­tat”, hi afe­geix.

Tre­ba­llar al petroli

Lluís Pla­na­de­cur­sach i Isi­dre Casal­prim són dos veïns que van tre­ba­llar per Ceipsa i Cepesa que van bus­car petroli fa cin­quanta anys al muni­cipi. El pri­mer, eixam­plant la pista d'accés a un dels pous. El segon, només tenia 15 anys i va fer-hi l'apre­nen­tatge de mecànica mun­tant la val­vu­le­ria i fent tas­ques de man­te­ni­ment.

Tots dos coin­ci­dei­xen que només s'hi va tro­bar gas, i en bos­ses peti­tes. “Vaig tafa­ne­jar al labo­ra­tori i mai no es va par­lar de petroli”, diu Casal­prim. “Quan esta­ven a punt d'arri­bar a una de més grossa, ens van avi­sar per ser-hi i pre­pa­rar les mesu­res antiin­cendi. Van pun­xar i va sor­tir un sor­ti­dor gegant de fang, gas, gas en forma líquida, roques i frag­ments de la bar­re­jada gela­ti­nosa d'oli i ciments amb què es lubri­cava la bar­rina”, explica. La flama de la torre va cre­mar cap a tres anys després d'aban­do­nar les ins­tal·laci­ons. Casal­prim en con­serva un petit pot amb gas liquat.

“Ara ho veig més perillós, perquè els sis­te­mes han can­viat molt. Fa por, el fracking, és un incon­ve­ni­ent gran per la vida de les per­so­nes”, es lamenta Pla­na­de­cur­sach. El seu col·lega al petroli diu que va tro­bar curiós l'estudi geològic, que regis­trava en una mena de pel·lícula les ones reco­lli­des per elèctro­des repar­tits per la zona, pro­vo­ca­des per peti­tes explo­si­ons –feien forats i hi col·loca­ven explo­sius–.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.