Medi ambient

MEDI AMBIENT

La planta de Sant Jaume, en ‘stand by' fins al 2016

L'ACR no decidirà fins llavors si cal l'equipament, que Urbanisme és a punt d'aprovar

El pla de residus 2013-2020 només inclou a Girona la construcció de Pedret i Marzà i la millora de Campdorà

L'Agència Catalana de Residus (ACR) no preveu de moment en el seu Pla d'Infraestructures de Residus 2013-2020 la construcció de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa), però el seu director, Josep Maria Tost, va explicar ahir a Girona que el 2016, quan es revisarà el pla, s'analitzarà com ha evolucionat la situació per veure “si la planta fa falta”. El principal condicionant serà l'evolució de la generació de residus –si continua baixant i és absorbible per les noves plantes que entraran en funcionament els dos pròxims anys–, però també la disposició de pressupost de la Generalitat. El polèmic projecte havia de rebre avui el vistiplau definitiu en la comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya, però la reunió es va ajornar ahir fins al març.

La falta de recursos econòmics del govern i el descens de residus que es generen estan fent que la Generalitat hagi decidit apostar per optimitzar les instal·lacions existents, augmentar l'abast de les que estan en construcció, i que en desestimi de noves. Així, el pla de residus 2013-2020 inclou la construcció només de tres noves plantes de triatge a Catalunya: la de Pedret i Marzà (Alt Empordà), amb un replantejament que ha reduït el pressupost de 36 a 25 milions; la d'Orís (Osona), amb un cost que no arriba als 20 milions, i la de Montoliu (Segrià), que també ha reduït el pressupost de 28 a poc més de 15. També inclou l'“adequació i millora de l'eficiència energètica” de tres incineradores: la de Campdorà (Gironès), la de Tarragona i la de Sant Adrià de Besós (Barcelonès).

Tost explicava ahir que “amb la posada en funcionament de Lloret, la propera entrada, a finals del 2015 o principis del 2016, de la planta de Pedret i Marzà i col·lateralment de la planta d'Orís, i la millora tècnica de planta de Campdorà, la demarcació quedarà pràcticament acabada; l'esforç econòmic del govern estarà fet”.

Interrogat sobre la de Sant Jaume, va assenyalar: “El pla no la inclou perquè primer volem acabar les grans infraestructures, i llavors, el 2016, que serà un any de revisió del pla, veure com ha evolucionat tot plegat: el pressupost i la necessitat o no d'una planta.”

Una de les claus en la decisió serà la planta d'Orís. “Estava pensada només per a Osona i el Ripollès, i si quan es posa en funcionament fem ple amb aquestes dues comarques, caldrà buscar una solució per a la Garrotxa i el Pla de l'Estany”, va dir ahir el director de l'ACR. Les dades actuals, però, no apunten en aquest sentit, segons va avançar Tost a aquest diari l'octubre passat. Llavors va assenyalar que un dels escenaris més possibles era que els residus de la Garrotxa i el Pla de l'Estany es portin, depenent del municipi, no només a Orís –que s'enduria la major part– sinó també en alguns casos a la futura planta de Pedret i Marzà i en d'altres a la incineradora de Campdorà. Ahir va insistir en la idea: “Quan tinguem en funcionament Pedret i Marzà i Orís, i la millora de Campdorà, i mirem l'evolució de tones al territori, veurem si cal la planta.”

Orís tindrà capacitat per tractar 45.000 tones a l'any; Pedret i Marzà, per a 70.000, i Campdorà passarà, amb la millora, de les 30.000 actuals a les 45.000. I la planta de triatge de Lloret pot arribar fins a les 115.000 tones. El projecte de Sant Jaume és per a 40.000 tones.

Residus a la zona

El 2012 a la Garrotxa es van generar 27.232 tones de residus i al Pla de l'Estany, 14.689. Això suposa 1,34 kg per habitant i dia a la Garrotxa i 1,28 kg, al Pla de l'Estany; xifres un xic inferiors a la mitjana de Catalunya (1,35 kg). Tot i això, el fet de no disposar de planta de triatge i que els residus vagin a l'abocador sense tractament previ, va fer que l'impacte de les emissions de carboni a l'atmosfera fos de 185 kg de CO2 a la Garrotxa i de 176 al Pla de l'Estany, molt per sobre de la mitjana catalana (104 kg).

Començant a perfilar la millora de Campdorà

El director de l'Agència Catalana de Residus (ACR), Josep Maria Tost, va explicar ahir a Girona que la seva previsió és començar a perfilar el projecte de millora de la incineradora de Campdorà abans de l'estiu amb l'Ajuntament de Girona i els municipis consorciats. “Hi ha alguns esborranys, però ens hem d'asseure a parlar i veure en quina direcció anem”, va assenyalar. Tot i que el Pla d'Infraestructures de Residus 2013-2020 inclou una inversió de 25 milions d'euros per a Campdorà, Tost va precisar que“és una previsió” i que ara s'entrarà “en el debat i la negociació amb el territori” i que, per això, encara no podia avançar cap calendari.

Pel que fa a la planta de Pedret i Marzà, la previsió és que es comenci a construir a finals d'aquest any o a principis del 2015, i que estigui acabada aproximadament un any després.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.