la contra

Mobilitat veterana

Malgrat de Mar és un dels municipis amb més anys d'experiència organitzant activitats per a la Setmana de la Mobilitat i afegint i traient propostes en funció de la resposta ciutadana

Ja ho diuen, que l'experiència és un grau i, en el cas de l'orga­nit­zació de la Set­mana de la Mobi­li­tat que se cele­bra aquests dies a la comarca, el cas de Mal­grat de Mar n'és un bon exem­ple, amb deu anys de marge a l'esquena i l'èxit de la festa, con­ce­buda com un híbrid entre el gaudi dels ciu­ta­dans i el tre­ball de for­mi­gueta d'anar-los cons­ci­en­ci­ant sobre els nous valors de la sos­te­ni­bi­li­tat. A banda de les xer­ra­des pedagògiques sobre el tema, que són un model molt uti­lit­zat per altres muni­ci­pis que par­ti­ci­pen en la pro­posta de reducció de l'ús del vehi­cle, Mal­grat ha pre­sen­tat un parell o tres de pro­pos­tes d'un atrac­tiu inne­ga­ble i d'un resul­tat força bo. La pri­mera és la sub­hasta de bici­cle­tes que han estat aban­do­na­des i que durant l'any, sense haver estat recla­ma­des per ningú, acu­mu­len pols al dipòsit de vehi­cles de la poli­cia local. «Amb l'acte acon­se­guim un tri­ple objec­tiu: tor­nem a posar en cir­cu­lació un vehi­cle que estava parat, alli­be­rem espai al dipòsit i recap­tem diners que es des­ti­na­ran a una bona causa.» La regi­dora de Medi Ambi­ent, Lluïsa Mèrida (PSC), és una gran defen­sora de l'acti­vi­tat, que mai fins ara ha «col·locat» totes les bici­cle­tes. A un preu de sor­tida d'1 euro, no fa falta gaire per ima­gi­nar com s'ompli­ran de gent les Pei­xa­te­ries Velles dis­sabte vinent per inten­tar acon­se­guir algun del 38 vehi­cles de dues rodes que s'hi expo­sa­ran.

La segona de les pro­pos­tes que donen un plus d'ori­gi­na­li­tat a la Set­mana de la Mobi­li­tat del muni­cipi és la par­ti­ci­pació dels infants. Els alum­nes de quart, cinquè i sisè de primària tenen més feina aquests dies vin­cu­lada al conei­xe­ment del trànsit. Els pri­mers, perquè par­ti­ci­pen en el taller Fes-te veure, de foment de la con­ducció segura de la bici­cleta. Els segons pren­dran part en el clàssic cur­set d'edu­cació vial i els ter­cers es trans­for­ma­ran en poli­cies per una estona. «Acom­pa­nyats dels agents, i amb un bloc propi de denúncies, pas­se­gen pels car­rers i detec­ten i infor­men de les infrac­ci­ons de trànsit», diu Mérida, que hi afe­geix que «és una bona manera de fer-los entrar els valors i els hàbits d'un ciu­tadà res­pon­sa­ble».

Final­ment, la ter­cera acti­vi­tat fuig una mica del pur con­cepte de mobi­li­tat i agafa una dimensió més «ani­mal». Apro­fi­tant que les ano­me­na­des Pas­se­ja­des Urba­nes per Mal­grat van néixer durant una set­mana de la mobi­li­tat sos­te­ni­ble i segura, la pro­posta de dis­sabte no dei­xarà indi­fe­rent ningú. Es tracta de visi­tar els entorns de la mina de Can Palo­me­res, on viu una de les colònies de rat­pe­nats més impor­tants de Cata­lu­nya. Allà, asses­so­rats pels experts, es podran admi­rar i escol­tar aquests senyors de la nit. Evi­dent­ment no és gaire apte per a gent amb certa angúnia cap a aquests ani­ma­lons. Una bici­cleta que unirà Mal­grat amb el muni­cipi veí de Santa Susanna clourà diu­menge la cele­bració.

En honor a l'esforç que han fet altres muni­ci­pis del Maresme que també s'han invo­lu­crat en la defensa d'una mobi­li­tat menys con­ta­mi­nant, cal recor­dar, entre altres coses, que Pineda va dei­xar el cen­tre de la població sense cot­xes; que el bus entre Pineda i Cale­lla va ser gratuït ahir, i que el bus urbà del Mas­nou i l'apar­ca­ment del port ho seran diven­dres, o que Mataró va orga­nit­zar un taller d'edu­cació viària adreçat a la gent gran. Tots, amb el seu gra­net de sorra, con­fien a recu­pe­rar un món malalt. Pot­ser ho acon­se­gui­ran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.