Sant Joan les Fonts amplia el seu patrimoni geològic amb un nou volcà
És fruit de sis anys de recerca i inventari de dos veïns, que han localitzat dos tipus de lava al volcà Rapàs
El material s'ha recollit en una publicació
La troballa d'un nou volcà a Sant Joan les Fonts o la determinació del de la Canya com el més antic de la Garrotxa amb 700.000 anys d'antiguitat són algunes de les dades que han recollit els activistes culturals d'aquest poble, Josep Oliveras i Manel Soler, fruit de més de sis anys de treball de camp. Oliveras ha explicat que al volcà Rapàs intueixen que o bé hi ha un altre volcà veí o bé es tracta del mateix volcà amb dues xemeneies diferents. Han arribat a aquesta conclusió després d'observar que la greda d'un dels vessants és vermella i la de l'altre és negra. Ja han posat aquestes dades a les mans de vulcanòlegs, perquè, quan ho creguin oportú, puguin continuar els treballs. És un dels molts detalls recollits pels dos santjoanencs, que ara han donat forma de llibre a Patrimoni volcànic i geològic de Sant Joan les Fonts i el seu aprofitament.
El llibre inventaria 10 volcans i la troballa de dotze bombolles volcàniques al sector del Molí Fondo (blísters) que s'afegeixen a l'única documentada, la de mossèn Gelabert, del 1910. A més, relaciona un total de vint-i-dos bufadors, concentrats sobretot al mas Palou de Sant Cosme, catorze; al mas Vilar, i al mas Rapàs. A més, inventaria tretze formacions per descomposició esferoïdal, tretze cingles basàltics i una curiositat: la presència de lava a la muntanya de Vivers.
Finalment, el llibre d'Oliveras i Soler inclou una cronologia de la utilització dels materials volcànics i d'altres minerals i n'analitza les grederes, l'activitat de les 65 pedreres que hi havia hagut, les teuleries i, entre altres coses, els forns de guix i calç i i els elements per als trulls i premses.