Cultura

'El Jueves', citat a declarar

El jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo va citar ahir per dimecres de la setmana vinent el dibuixant Guillermo i el guionista Manel Fontdevila, autors de la polèmica portada d'El Jueves que va motivar el segrest judicial de la publicació humorística. Guillermo i Fontevila són imputats per un delicte d'injúries a la Corona per la caricatura dels prínceps d'Astúries practicant sexe i comentant la mesura de donar 2.500 euros per naixement.

La citació judicial s'ha produït a petició de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. A la compareixença hi assistirà el fiscal Enrique Molina, ja que el seu company Miguel Ángel Carbalo, que va ser qui va interposar la denúncia, està de vacances.

A propòsit de la polèmica provocada pel setmanari, la vicepresidenta primera del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, va assegurar ahir que seria "positiu" que s'obrís una reflexió sobre la figura del segrest d'una publicació, una mesura que avui en dia "s'hauria de replantejar". De la Vega també va subratllar que la llibertat d'expressió "no pot tenir límits", però que s'ha de fer compatible amb altres drets també fonamentals, com ara els drets a l'honor i a la intimitat i el respecte a les institucions democràtiques.

Adaptar les lleis

En relació amb aquestes consideracions de De la Vega, el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, va afirmar que "no és dolent reflexionar sobre l'adaptació de les lleis en els temps en què es viu". Les associacions de jutges també es van manifestar de manera favorable a la proposta de la vicepresidenta De la Vega. Els portaveus de Jutges per la Democràcia i l'Associació Francisco de Vitoria es van mostrar partidaris d'aquest debat i van qualificar d'"anacrònica" la mesura de segrestar una publicació.

Mentrestant, es van seguir produint reaccions de col·lectius professionals, la majoria de manera crítica amb el segrest d'El Jueves. L'ONG Reporters Sense Fronteres va condemnar la mesura, tot entenent que "hi hagi qui pugui trobar de mal gust la portada d'El Jueves", però concloent que "res justifica el que és, ni més ni menys, un acte de censura". Reporters Sense Fronteres diu que ha esperat "una actitud més raonable d'una gran democràcia europea" i confia que "les autoritats demanaran excuses a la revista i als seus lectors".

D'altra banda, el Grup de Periodistes Ramon Barnils va manifestar el seu "més enèrgic rebuig" a la mesura, que consideren "absolutament inadmissible en un Estat que es considera democràtic". El segrest, segons el Grup, "posa de manifest l'anacronisme dels privilegis que encara avui manté la Corona" i crítica el fet que el Col·legi de Periodistes no hagi estat "a l'altura de les circumstàncies".

L'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya (APIC) va manifestar que el segrest és "un atac insòlit i inacceptable a la llibertat d'expressió, en forma d'una censura insòlita".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona
Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona
festival

Un segon maig amb la força de la paraula

barcelona
la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI