Música

CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

Concert d’alta volada, ahir a l’Atlàntida de Vic, en la inauguració del 36è Mercat de Música Viva, l’últim amb Marc Lloret i Oriol Roca –acomiadats amb un llarg i càlid aplaudiment en els parlaments institucionals que van precedir l’actuació– com a directors.

La pianista (i guitarrista esporàdica) Lucia Fumero, va envoltar-se d’un ampli elenc d’amics i amigues –Rita Payés, Salvador Sobral, Magalí Datzira, Eva Fernández, Juan R. Berbín, Marcel·lí Bayer i Fuensanta Méndez– per a l’estrena d’un ambiciós doble disc anomenat Folklore (Seed Music) que promet ser una de les grans sorpreses de la temporada. En poc menys d’una hora d’actuació. Fumero, pianista amb classe i un gran sentit de la mesura, va articular un discurs que es podria entendre com un auto-reconeixement de les seves arrels i els estils que la defineixen com a artista. Va jugar amb un llenguatge pop, al començament, cantant amb la seva “súper amiga” Rita Payés, ben juntes assegudes davant el piano, un tema titulat Nothing; va incorporar amb finor un trio de vents –Bayer, Fernández i Payés– en cançons com La bruja; va deixar bocabadat el públic fent Paloma negra a cappella amb Datzira, Fernández i Payés (presentades al programa de mà com Las de Barcelona); va fer palesa la seva bona entesa amb Sobral –al qual ha acompanyat de gira– en un parell de temes del portuguès; i, com aquell que no vol la cosa, i després d’uns quants passatges de jazz i música contemporània, va impregnar-se, en un fin de festa trepidant. de ritmes del Brasil, Cuba, Argentina (país d’origen del seu pare, el gran contrabaixista Horacio Fumero) i altres racons de l’Amèrica Llatina, tot introduint-hi, com si amb tot això no n’hi hagués prou, i per acabar de dibuixar aquest personalíssim mapamundi, alguna que altra sonoritat de l’Àsia i l’Africa del Nord. Un viatge, en resum, fascinant que va mostrar-nos l’interessant univers artístic de Fumero, segurament encara en expansió, en tot el seu esplendor.

A la inauguració, ahir, del Mercat, per al qual hi passaran fins dissabte una seixantena d’artistes i un miler de professionals del sector, hi van assistir la nova consellera de Cultura, Sònia Hernández, i l’alcalde de Vic, Albert Castells, que, com en tots els actes inaugurals del Mercat des del 2018, va tenir un record per al conseller a l’exili Lluís Puig, director del Mercat entre els anys 2008 i 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

exposició

Al fons del mar, al centre de la Terra i a la lluna amb Jules Verne

barcelona
música

Fonso Castillo publica ‘Las ganas de verte’, una cançó per afrontar una pèrdua

girona
TEATRE

Carme Sansa capitalitza un drama sobre l’empatia entre jueus i palestins

BARCELONA
Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’