Cultura popular

CASSÀ DE LA SELVA

Amics de la Sardana, cinquanta anys dinamitzant la sardana

Tot i que Cassà és cone­gut com a terra de músics, el dina­misme del món sar­danístic a la vila havia decai­gut als anys setanta. Amb l’objec­tiu d’esme­nar-ho, un grup d’afi­ci­o­nats, entre els quals hi havia Manel Mira­lles, Josep Menció, Mercè Tarrés, Víctor Matas i Quim Massa, van cons­ti­tuir l’enti­tat Amics de la Sar­dana el 1975. La data ofi­cial de la seva fun­dació va ser el 23 de febrer, just ahir va fer 50 anys.

L’enti­tat va tenir la pri­mera seu social al cafè de Can Benet, i Matas en va assu­mir la pre­sidència. En aquells moments a Cassà només hi havia dues balla­des a l’any: per l’aplec que es feia des del 1969 cada pri­mer diu­menge d’octu­bre i per la festa major. A par­tir de lla­vors, i fins avui, l’acti­vi­tat sar­da­nista al muni­cipi es va mul­ti­pli­car amb clas­ses per als infants, tro­ba­des infan­tils, con­cur­sos, con­certs, dia­des del soci i més balla­des al llarg de l’any.

Per sobre de totes, la Nit dels Músics, que cada any obre la festa major amb una macro­co­bla for­mada per músics vin­cu­lats a Cassà, con­ti­nua sent l’acti­vi­tat més emblemàtica de l’enti­tat. El punt cul­mi­nant arriba amb la sar­dana El sereno, de Josep Coll, ins­pi­rada per la melo­dia que el sereno de la vila xiu­lava cada nit quan començava la ronda a la plaça de la Coma. Quim Massa, pre­si­dent des dels anys vui­tanta fins al 2017 (actu­al­ment ho és Pere Bosch) recorda que la Nit dels Músics del 2000, que va ser­vir per com­me­mo­rar els 25 anys de l’enti­tat, va reu­nir la cobla més gran de la història, for­mada per 198 músics: “Ocu­pava gai­rebé totes les gra­des del camp de fut­bol.” Massa ha reco­llit la història de la sar­dana a Cassà, des de la cre­ació de les pri­me­res cobles cons­tituïdes a mit­jans del XIX fins a l’actu­a­li­tat, en el lli­bre Dos tre­sos, pre­sen­tat ahir amb motiu de l’efemèride.

En el lli­bre es recu­llen altres moments extra­or­di­na­ris de l’enti­tat, com ara la sar­dana aèria dels para­cai­gu­dis­tes que van bai­xar la flama que va inau­gu­rar els actes de Ciu­tat Pubi­lla el 2000. L’enti­tat també va revi­ta­lit­zar la Fira de Santa Tecla amb la Nit del Cre­mat. Massa explica que, segons un tes­ti­moni reco­llit per l’estudiós Car­les Mala­grida, la sar­dana més famosa, La Santa Espina, d’Enric Morera, va estre­nar-se a Cassà, a les Mesu­res, per una festa major de prin­ci­pis de segle.

Els actes de cele­bració del 50è ani­ver­sari dels Amics de la Sar­dana van començar dis­sabte amb una ballada amb la cobla cas­sa­nenca Sel­va­tana, un ball i un sopar. La com­me­mo­ració, però, s’allar­garà tot l’any. A l’abril es farà l’expo­sició iti­ne­rant 50 anys d’història d’Amics de la Sar­dana. El 13 de juny tindrà lloc una Nit dels Músics excep­ci­o­nal, amb cobles repre­sen­tants de totes les vegue­ries i el lliu­ra­ment del pri­mer premi El Sereno. El 8 de desem­bre es farà el con­cert de Nadal i l’acte de clau­sura del cin­quan­te­nari de l’enti­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.