cultura

L'església de Vistabella i Conesa, béns nacionals

El govern va aprovar ahir declarar béns culturals d'interès nacional el nucli històric de Conesa, en la categoria de conjunt històric, i l'església del Sagrat Cor de Vistabella, a la Secuita –de l'arquitecte modernista Josep M. Jujol– en la categoria de monument històric. El mateix acord declara l'entorn de protecció de tots dos béns.

El nucli antic de Conesa, que conserva la configuració urbanística de l'època medieval, està format per un primer recinte clos, on hi havia l'antic castell, i un segon originàriament també tancat que, a partir del segle XVI, va donar lloc a creixements al llarg dels camins d'accés. Els elements més rellevants són les restes del castell, del recinte emmurallat i els dos portals. El conjunt també inclou l'església de Santa Maria, i les restes de l'hospital de Sant Antoni, fora del clos.

L'església de Vistabella, construïda el 1923, va ser un encàrrec dels veïns del poble. Jujol no es va limitar a projectar-ne l'arquitectura i l'estructura, sinó que en va dissenyar tots els elements decoratius i de mobiliari, com pintures, portes, baranes, làmpades i reixes. Les pintures de l'absis van ser destruïdes durant la Guerra Civil i tornades a pintar per la filla de Jujol. L'edifici té una única nau on en un extrem hi ha l'altar i en l'altre, el porxo de l'entrada. Els murs són de maçoneria de pedra coberta amb volta catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Un incendi malmet part d’una exposició al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós