cultura

Vimbodí dedicarà el 2016 als pintors Joan Potau i Adrià Campdesunyer

L'Ajuntament vol rescatar de l'oblit els dos pintors locals contemporanis que han tingut més projecció

Es preveuen dues exposicions, entre molts actes

L'Ajuntament de Vimbodí i Poblet dedicarà l'any 2016 als pintors del municipi Joan Potau i d'Adrià Campdesunyer coincidint amb el 80è i el 70è aniversari, respectivament, de la seva mort. Amb l'Any Potau-Campdesunyer, el consistori vol rescatar de l'oblit els dos pintors contemporanis del municipi que, possiblement, han assolit més projecció artística.

L'any commemoratiu inclourà dues exposicions antològiques que es faran a Vimbodí i Tarragona, conferències, visites guiades als llocs on van viure i treballar i als espais que van immortalitzar i concursos de pintura, entre d'altres. Tindrà el suport de la Diputació i la col·laboració de Josep M. Potau, nét de l'artista; de Ramon Ribera, historiador de l'art i autor dels dos estudis més complets sobre la vida i l'obra dels dos pintors; del Col·legi Mare de Déu dels Torrents, la parròquia de la Transfiguració, l'Escola de Pintura Damià Roig, el cronista i dinamitzador cultural local Alfons Alsamora i entitats i particulars que tenen obres dels artistes.

“Intentem fer justícia a dos pintors mai prou reconeguts malgrat el prestigi que van assolir en cercles artístics”, explica l'alcalde de Vimbodí, Joan Güell, i que, amb la seva obra, van dur arreu el nom del municipi. Per l'alcalde, aquest any “també ha de servir perquè els més joves coneguin amb profunditat dos artistes que hem de reivindicar perquè formen part del nostre patrimoni”.

Joan Potau i Martell va néixer a Vimbodí el 23 de març del 1882. Va iniciar els estudis a l'Acadèmia Fortuny de Reus i posteriorment a Barcelona, on va exposar fins que el 1911 va marxar a l'Argentina. Allà hi va obrir una acadèmia i va participar en exposicions. El 1916 va tornar a Vimbodí, on va ser alcalde pel Partit Liberal Conservador. L'11 d'agost de 1936 va morir assassinat per uns milicians de la CNT.

Adrià Campdesunyer i Vendrell va néixer a Barcelona el 26 d'abril de 1891. Pintava per a particulars i per a la casa de tapissos Ferran Montfalcon. Casat amb Laudelina Torres, filla d'un militar vimbodinenc, un cop acabada la Guerra Civil es van instal·lar a Vimbodí, on va morir el 3 de març del 1946 d'una malaltia.

LA FRASE

Intentem fer justícia a dos pintors mai prou reconeguts malgrat el prestigi assolit en cercles artístics
Joan Güell
Alcalde de vimbodí i poblet

El poble, el seu denominador comú

Malgrat seguir trajectòries artístiques diferents, els dos artistes van inspirar-se en els paisatges geogràfics i humans de Vimbodí i del seu entorn. Joan Potau i Martell (1882-1936) i Adrià Campdesunyer i Vendrell (1891-1946) també van tenir en comú el fet de viure a Vimbodí i de morir en la cinquantena, en plena etapa de maduresa creativa. Però també coincideixen en un altre aspecte: actualment són dos grans desconeguts tot i l'excel·lència de la seva obra, avui repartida en diferents espais culturals, litúrgics i en col·leccions particulars dins i fora del municipi.

Del cas de Potau, destaca el fet que una part de la seva producció es troba a l'Argentina, on va residir sis anys. Campdesunyer de jove va ser escenògraf a Barcelona, i un cop instal·lat a Vimbodí va crear obres de grans proporcions per a l'església, l'ermita dels Torrents i la parròquia de la Vilella Baixa, al Priorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic