cultura

Troballa inusual a Nulles d'un esquelet dels ibers

Són comptades les restes humanes que s'han pogut localitzar fins ara a la península

Les excavacions del poblat iber de Rabassats a Nulles han permès localitzar un esquelet que correspon a un home adult. Es tracta d'una de les poques restes humanes que s'han trobat de l'època a la península atès que els ibers incineraven els difunts.

La troballa s'ha produït durant la campanya d'excavació d'aquest febrer sota la coordinació de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC). Aquesta ha treballat en les habitacions que formen el poblament, una mena de masia agrícola del segle III abans de Crist on residien una quinzena de persones, i en tres basses que podien ser d'acumulació o decantació per fer treballs tèxtils.

Quan els habitants van abandonar el nucli, possiblement a causa del context bèl·lic a la zona, van omplir les basses de runa però també de peces de vaixella, ceràmica i deixalles domèstiques. A la bassa central hi ha aparegut l'esquelet entre ceràmiques de l'època, “en una posició que sembla que l'havien llançat de qualsevol manera”, explica Carme Belarte, investigadora de l'ICAC.

La clau la té ara una antropòloga que, a través del carboni 14, haurà de confirmar la datació. La possibilitat de trobar restes òssies sense incinerar també ha de permetre fer estudis, com ara d'ADN, i obtenir informació sobre malalties, trets físics o fins i tot saber la causa de la mort, que es creu que va ser violenta. Fins ara, la manca d'aquestes restes ha fet difícil, fins i tot, comparar característiques entre les diferents tribus.

En espera d'una quarta excavació que es podria començar a l'estiu, i de trobar fonts de finançament, l'alcalde de Nulles, Xavier Domingo, espera que el conjunt de Rabassats pugui ser visitable a finals d'any. L'objectiu és museïtzar-lo i convertir-lo en un atractiu turístic més del municipi que se sumi a la Catedral del Vi, les rutes a peu i l'entorn natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA