Art

la crònica

‘Matter matters’ i el fons de la qüestió

L’actual expo­sició Mat­ter mat­ters. Dis­se­nyar amb el món, que es mos­tra al Dhub, a Bar­ce­lona, la pri­mera d’una etapa nova i con­tro­ver­tida de la ins­ti­tució, ha estat comis­sa­ri­ada per Olga Subirós, que ha fet una tasca acu­radíssima i inter­dis­ci­plinària, i el resul­tat és una mos­tra de gran nivell que explica mol­tes coses fona­men­tals de la vida col·lec­tiva pro­blemàtica de la huma­ni­tat d’ara i d’abans en relació amb els mate­ri­als uti­lit­zats per donar cos a objec­tes d’ús quo­tidià. Ho fa ser­vint-se d‘una petita però notòria part dels fons del Museu del Dis­seny i d’altres peces de pro­cedència externa, posa­des en relació de manera molt pre­cisa i gens gratuïta. El resul­tat és una magnífica expo­sició que cal res­se­guir havent-se lle­git els pla­fons i les car­tel·les aten­ta­ment, o bé havent cone­gut abans el dens catàleg que l’acom­pa­nya, per no per­dre el fil del dis­curs, que ha estat ela­bo­rat amb cri­teri molt afi­nat.

Però aquesta expo­sició fa el paper que fan en la majo­ria de museus les mos­tres tem­po­rals, que és la intenció que la mateixa comissària pro­clama haver tin­gut. És a dir que no pretén subs­ti­tuir un trac­ta­ment específic del con­tin­gut del museu, que no obli­dem que és una macroins­ti­tució que va refon­dre fa anys qua­tre museus bar­ce­lo­nins, de titu­la­ri­tat muni­ci­pal, de con­tin­gut molt ric: el d’Arts Deco­ra­ti­ves, el de Ceràmica, el Tèxtil i d’Indu­mentària i el de les Arts Gràfiques. Remeto al meu arti­cle de fa un any Alerta al Museu del Dis­seny de Bar­ce­lona .

Aquells foren museus excel·lents abans de refon­dre’s, i va ser gràcies a que en la seva for­mació i desen­vo­lu­pa­ment hi varen inter­ve­nir figu­res molt com­pe­tents en cada qüestió des dels seus orígens: pri­mer Joa­quim Folch i Tor­res, factòtum dels museus bar­ce­lo­nins abans de la Guerra Civil, a qui devem molt més del que se li sol reconèixer, i més enda­vant Lluís Maria Llubià a Ceràmica, Rosa M. Martín a Indu­mentària o Enric Tormo a Arts Gràfiques, per no fer una nòmina més àmplia. Sense comp­tar que més d’un dels con­junts reu­nits allà es devien al col·lec­ci­o­nisme d’autèntics espe­ci­a­lis­tes com Manuel Roca­mora en el camp de la indu­mentària, que donà a la ciu­tat la seva extra­or­dinària col·lecció pri­vada de ves­tits.

En aglu­ti­nar-se aquells museus s’uni­ren sota el paraigües comú del nom Museu del Dis­seny, una deno­mi­nació equívoca, ja que si be “dis­seny” ja era un mot polisèmic –la mateixa escola de Belles Arts, a Llotja, en la seva fun­dació el 1775 fou bate­jada com “Escu­ela Gra­tuita de Diseño”– moder­na­ment aquest mot ha adqui­rit una con­no­tació inequívoca de rea­lit­zació con­tem­porània, que no encaixa pas amb la major part dels objec­tes cus­to­di­ats per la ins­ti­tució. Sem­blava que calia “redi­mir” totes aque­lles arts abans mal dites menors mit­jançant una eti­queta que les hi con­ferís una apa­rença més “moder­neta”. I diria que pre­ci­sa­ment el canvi de nom de fa uns anys, que va haver de ser tore­jat per la direc­tora Pilar Vélez, va obrir la caixa dels trons per a con­ti­nuar per un camí cada cop menys apro­piat en la gestió del con­tin­gut d’aquells qua­tre museus reu­nits.

Com que tots aquells museus eren de titu­la­ri­tat muni­ci­pal havien estat con­cer­tats, en la post­guerra, durant qua­tre decen­nis més o menys, per l’emi­nent Joan Ainaud de Lasarte, que posà en la seva gestió la savi­esa i el prag­ma­tisme que el carac­te­rit­za­ven. I en la nòmina dels con­ser­va­dors que hi tre­ba­lla­ren hi tro­baríem diver­sos noms de bons espe­ci­a­lis­tes, mal­grat que majo­ritària­ment hague­ren de tre­ba­llar en mig de les estre­tors d’una època tan poc propícia com era la fran­quista.

Avui al museu –que els seus actu­als rec­tors pre­fe­rei­xen ano­me­nar Dhub– hi con­ti­nuen tre­ba­llant con­ser­va­dors molt com­pe­tents: Ros­send Casa­nova –que a més és el pre­si­dent de la Soci­e­tat Cata­lana d’Estu­dis Numismàtics–, Isa­bel Fernández del Moral, Teresa Bas­tar­des, Car­mina Bor­bo­net…, però als seus rec­tors –els polítics dels que depèn– l’exper­tesa en ceràmica, tei­xit, tipo­gra­fia... sem­bla interes­sar menys que abans. Per això d’una expo­sició com Mat­ter mat­ters, que és una gran tem­po­ral, volen fer-ne una per­ma­nent.

I el cas és que quan a un pro­fes­si­o­nal, a través d’un con­curs opor­tu­na­ment plan­te­jat, se li encar­rega que tin­gui cura d’uns objec­tes pre­ci­o­sos, és a dir d’un “tre­sor” patri­mo­nial, el que se li dema­nava, i se li ha de con­ti­nuar dema­nant, des que gua­nya la seva plaça, és que esde­vin­gui el millor entès pos­si­ble en aquells mate­ri­als, i no en una altra cosa per res­pec­ta­ble que sigui. Si el pro­fes­si­o­nal “passa” de conèixer els ele­ments que se li han con­fiat i es limita a que li ser­vei­xin per expli­car altres rea­li­tats, per subs­tan­ci­als que siguin, el pro­fes­si­o­nal s’haurà esca­po­lit de la seva obli­gació. I si els polítics que l’han con­trac­tat, en el seu reclu­ta­ment no han dis­se­nyat els canals ade­quats per a obte­nir un resul­tat oportú, ja des del con­curs de mèrits, la man­cança lògica­ment no l’hem de pen­jar a l’esquena del pro­fes­si­o­nal sinó en la d’aquells que no han tin­gut clar el per­fil que havien de tro­bar com a res­pon­sa­ble d’aque­lla ins­ti­tució.

Si tinc pro­ble­mes de cor i vaig al cardiòleg, el que m’interessa pel damunt de tot, és que aquell pro­fes­si­o­nal sàpiga per­fec­ta­ment què és un cor, i què és i com fun­ci­ona el sis­tema cir­cu­la­tori. Evi­dent­ment els ele­ments que com­po­sen el cos humà poden donar ocasió a lec­tu­res molt àmplies: sociològiques, psi­cològiques, ecològiques, polítiques… però el pri­mer pro­ta­go­nisme no el té cap d’aques­tes dis­ci­pli­nes, sinó l’ana­to­mia i la fisi­o­lo­gia. Igual­ment si al front d’un recep­ta­cle ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zat –per no dir museu, paraula que ara molesta a algú-– d’objec­tes pre­ci­o­sos, que tenen un con­tin­gut específic propi, acu­mu­lats per la col·lec­ti­vi­tat orga­nit­zada durant anys i segles fins a obte­nir un con­junt molt com­plet i com­plex, no s’hi posa algú que sigui expert en aquests objec­tes –igual que el cardiòleg és expert en cors– la fun­ci­o­na­li­tat del recep­ta­cle no serà l’ade­quada.

En el camp de les arts, quan algú té pro­ble­mes amb un Rem­brandt es diri­geix al Rijks­mu­seum d’Ams­ter­dam, perquè lògica­ment allà tenen una col·lecció molt impor­tant d’obres d’aquest artista, i pre­ci­sa­ment per aquest motiu els pro­fes­si­o­nals que hi tre­ba­llen estan en la posició immi­llo­ra­ble per conèixer com pin­tava el gran mes­tre, i com solia resol­dre fins i tots els pro­ble­mes pràctics del seu ofici. Per això el museu que tenim a la plaça de les Glòries Cata­la­nes s’ha de pre­o­cu­par abans de res en l’exper­tesa en les arts deco­ra­ti­ves, sumptuàries, “menors”, o com se’ls vul­gui dir. Els bells ofi­cis, que en deien en temps de la Man­co­mu­ni­tat. Aques­tes arts poden ser­vir per expli­car mol­tes més coses del fun­ci­o­na­ment del nos­tre món, però d’això ja se n’ocu­pa­ran les ins­ti­tu­ci­ons que toquin aquests altres temes.

Hi ha qui diu que els museus són avor­rits. Tot depèn de com ho mirem. La prin­ci­pal funció d’un museu és con­ser­var el més com­pe­tent­ment pos­si­ble un con­junt selecte d’ele­ments patri­mo­ni­als. Per diver­tir-se ja hi ha altres llocs. Si tor­nem al símil mèdic que posava abans, una ope­ració quirúrgica no sols no és diver­tida sinó que pot ser ter­ri­ble­ment angu­ni­osa. Però és vital, i a la seva manera també els museus d’art són vitals. Cal mos­trar-hi el millor pos­si­ble els seus con­tin­guts per a atraure un públic cada cop més ampli, però sense per­dre de vista que l’essència del museu són les seves peces, els seus con­tin­guts i la seva con­ser­vació.

I la pri­mera fina­li­tat expo­si­tiva ha de ser trans­me­tre al públic –els con­tri­bu­ents– la mos­tració antològica d’aquests con­tin­guts, que han de tenir tot el pro­ta­go­nisme, per què per això són objec­tes selec­ci­o­nats per a inte­grar-se en el tre­sor moble de la col·lec­ti­vi­tat. Curi­o­sa­ment quan es va pro­jec­tar l’edi­fici del nou museu, l’espai dis­po­ni­ble per a desen­vo­lu­par una per­ma­nent esde­vingué menor que la suma dels espais de les per­ma­nents dels qua­tre museus ori­gi­na­ris. Per cert que això mateix va pas­sar en ajun­tar els antics Museu d’Art de Cata­lu­nya i Museu d’Art Modern, però això ara seria obrir un altre meló.

Gran expo­sició Mat­ter mat­ters, que es val d’aquests con­tin­guts per fer-nos refle­xi­o­nar sobre pro­ble­mes molt greus que tenim plan­te­jats, i ben­vin­guda sigui aquesta acti­vi­tat com­ple­mentària del museu, que també es podria desen­vo­lu­par fora del seu recinte, com tan­tes altres expo­si­ci­ons hi ha. Però no obli­dem que actu­a­ci­ons com aquesta no subs­ti­tu­ei­xen per res la fina­li­tat directa del museu. A la “Gra­pa­dora” hi ha ocults milers de tes­ti­mo­nis mate­ri­als de gran valor que tenen vida pròpia a part de ser miralls crítics d’altres rea­li­tats, i per això espe­ren poder par­lar no ja dels pro­ble­mes que han arros­se­gat o pro­pi­ciat en la seva vida activa sinó d’ells matei­xos. La substància d’un museu són els seus fons, i abans de cap altra cosa cal reve­lar-la el millor pos­si­ble, sense ins­tru­men­ta­lit­zar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.