Economia

medi ambient

Reobre després de dos anys la planta de purins de Miralcamp

La instal·lació de cogeneració d'energia reprèn l'activitat incentivada per una resolució del Suprem que atenua la retallada de les primes decretada pel govern espanyol

Podria generar fins a 25 nous llocs de treball

Torna l'activitat a la planta de tractament de purins de Miralcamp (Pla d'Urgell). La instal·lació de cogeneració elèctrica a partir de purins recuperarà dilluns que ve l'activitat després de dos anys de tancament arrel de la retallada de les primes del govern espanyol a la cogeneració. La firma Audax la reobre després d'haver-hi fet treballs de manteniment durant tot l'estiu i avalada per una sentència del Tribunal Suprem (TS) que obliga l'Estat a respectar els paràmetres retributius per la venda d'electricitat. La resolució del Suprem obre la porta a tornar a fer viable aquest tipus d'instal·lacions.

La planta transformarà purins en biogàs per generar electricitat i la reobertura comportarà la creació de 12 nous llocs de treball directes i entre 10 i 13 d'indirectes a la comarca. En aquest context, ramaders de les Garrigues també es plantegen reactivar a partir del gener les dues que hi ha a Juneda.

La reactivació de la planta de Miralcamp ha requerit una inversió tècnica per adequar la planta i aconseguir un nivell tècnic convenient després de dos anys d'inactivitat. La planta podrà tractar fins a 110.000 tones a l'any de residus orgànics mitjançant un procés que dura aproximadament 30 dies i en el qual s'aconsegueix transformar els purins en energia i fertilitzant. La instal·lació d'Audax Green disposa de cinc motors de tres megawatts (MW) de potència cadascun que produiran 120.000 megawatts/hora (MWh) a l'any, cosa que equivaldria a abastir a l'any el consum energètic de 70.000 ciutadans. Aquest sistema de generació d'energia verda suposa una reducció de 6.500 tones d'emissions de CO2.

De fet, la generació d'energia a partir de residus orgànics es presenta com un dels processos més idonis per reduir les emissions de CO2 i l'efecte hivernacle. En aquest sentit, s'obtindran, a més, fins a 10.000 tones anuals de fertilitzant orgànic que es destinarà, principalment, a l'exportació.

L'any 2013, el Ministeri d'Indústria va retallar les primes a les energies renovables i la cogeneració forçant el tancament de totes les plantes d'assecatge de purins de l'Estat. A Lleida n'hi havia quatre i totes van tancar deixant treballadors a l'atur. Ara han canviat totes de propietari i s'està plantejant la seva obertura. Miralcamp és la primera que obre.

LA XIFRA

110.000
tones de residus orgànics cada any processa la planta de Miralcamp. Els transforma en energia i fertilitzant.

LA XIFRA

120.000
megawatts/hora l'any pot generar la planta de Miralcamp. Suficient per donar energia a 70.000 persones.

Quatre granges de Lleida, als premis del Porc d'0r

L'organització de la XXIII Edició dels Porc d'Or, premis que reconeixen l'excel·lència en la producció porcina, ha fet públic el llistat d'explotacions ramaderes que aspiren a rebre un guardó en la gala que tindrà lloc el 4 de novembre vinent a Vic.

En total, es tracta de 94 granges pertanyents a vuit comunitats autònomes que acumulen 120 nominacions. Estan distribuïdes segons categories, en funció del nombre de truges reproductores de l'explotació, i d'acord amb els criteris establerts: nombre de garrins deslletats per truja de baixa (LDCB), productivitat numèrica (PN) i taxa de parts (TP).

La gala dels Porc d'Or, en la qual es lliuren les 45 estatuetes d'or, plata i bronze segons les categories i criteris establerts, reuneix cada any més de mig miler de professionals entre ramaders, empreses i professionals d'arreu de l'Estat.

Els premis estan organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, i tenen el suport de l'empresa de salut animal Zoetis i de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc).

Catalunya manté el primer lloc en la classificació de nominats. Els tres primers llocs en el rànquing de nominats els ocupen Catalunya, Aragó i Castella i Lleó. En el cas de Catalunya, 28 granges aspiren a 41 nominacions, de les quals trenta van a parar a Barcelona (18 granges), cinc a Girona (5 granges), cinc a Lleida (4 granges) i una a Tarragona. Encara que continua ocupant el primer lloc, Catalunya ha perdut nominacions respecte de l'edició anterior. Al contrari del que passa amb Aragó, que, en segon lloc, incrementa les seves xifres de l'any anterior amb un total de 35 nominacions. Els premis Porc d'Or tenen la seva base en el BD porc (Banc de Dades de Referència del Porcí Español) i s'analitzen trimestralment les dades de 850.000 reproductores, repartides en 700 explotacions de tot l'Estat. L'IRTA va crear els premis l'any 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball de les empreses i les explotacions de porcí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat
Informació especial

Zentinel MDS, l’‘start-up’ que ajuda a digitalitzar la maquinària antiga