opinió. Conseller del PSC al Consell Comarcal de l'Alt Camp

L'atur a l'Alt Camp

L'informe de conjuntura laboral a l'Alt Camp del 2009 és un estudi elaborat des del Consell Comarcal que ha permès conèixer de primera mà quina és la radiografia exacta de l'atur a la nostra comarca i, el més important de tot, obre nous camins que ofereixen la possibilitat de millorar la lluita contra la greu situació econòmica actual. L'estudi permetrà perfeccionar el seguiment i control del complex món del treball: les variacions de les taxes d'atur, identificar els sectors econòmics més perjudicats per la crisi, així com conèixer la situació i les possibilitats reals en matèria de foment de l'ocupació, etc. Un treball excel·lent del jove Llorenç Casanova que permetrà estar informats correctament de la conjuntura laboral a la nostra comarca.

Alguns exemples: la taxa d'atur registrat a la comarca durant el mes de febrer del 2010 se situa al 17,9%, un 16,4% dels homes i un 20% de les dones. Quant a la comparativa comarcal s'observa que l'atur de l'Alt Camp és superior en 2 punts percentuals a les comarques veïnes del Baix Camp i de la Conca de Barberà. El col·lectiu de nouvinguts, per altra banda, és el que pateix de manera més greu l'actual crisi econòmica, especialment els homes de procedència africana. Una altra dada curiosa: les persones que més augmenten el volum d'aturats són els que tenen un nivell més alt de formació. Aquest fet indicaria que els nous llocs de treball demanden un baix perfil formatiu. Des de l'inici de la greu crisi fins al moment actual (de desembre del 2007 a desembre del 2009) s'ha destruït un 7% de llocs de treball a l'Alt Camp, uns 1.400, principalment en els sectors industrials i de la construcció. Els sectors econòmics amb un nombre més alt de persones en situació d'atur són els serveis (amb un 51,4% el desembre de 2009), seguit de la indústria (amb un 25,3%) i de la construcció (15,7%). També durant el mes de desembre, el sector agrícola és el més afectat per l'augment generalitzat de l'atur, amb importants afectacions a petits municipis com ara Bràfim, Vilabella, Mont-ral i el Pont d'Armentera. La previsió ens situa en un escenari d'increment progressiu de l'atur, fins a mitjan d'enguany, quan els brots verds de la nostra economia podrien començar a traduir-se en una reducció del nombre de desocupats.

En aquests moments de greus dificultats, diguin el que diguin, tant el govern de la Generalitat com el govern central estan fent tot el que està al seu abast per trobar solucions i ajudar les persones, especialment les que ho estan passant més malament.

Primer exemple: els fons d'inversió local (FEIL) impulsats per l'executiu, més conegut a peu de carrer com el pla Zapatero, suposarà una inversió de més de set milions d'euros a l'Alt Camp, que a més de millores a totes les poblacions permetran crear 236 nous llocs de treball.

Segon exemple: l'ajuda extraordinària de 426 euros mensuals, adreçats a les persones desocupades que han esgotat la prestació d'atur, beneficiarà en el 2010 més de 3.700 ciutadans de les comarques del Camp de Tarragona.

Tercer exemple: les mesures de foment de l'ocupació impulsades pel Servei d'Ocupació de Catalunya, crearan 950 nous llocs de treball, repartits a les sis comarques del Camp de Tarragona. A tot Catalunya es crearan 13.200 llocs de treball, si tots els ajuntaments col·laboren i responen com cal.

Crec que aquest és el camí: mesures, propostes i treball en positiu. Cal ser positius, perquè les crítiques negatives, estèrils, mal intencionades i d'arguments buits de contingut no porten enlloc. La gran majoria de ciutadans demana solucions i no discussions. Solucions als seus problemes, que són reals, problemes als quals han de fer front dia rere dia, problemes que necessiten ara més que mai del nostre esforç i de la nostra solidaritat, per tal d'intentar, tots junts, alleugerir en la mesura possible, tan àrdua càrrega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona