Economia

Una pedregada malmet 400 hectàrees de fruiters de Lleida en plena collita

Va afectar les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell, la Noguera i el Baix Cinca

Ha danyat plantacions de fruita en plena campanya de collita

Les dues tempestes de pluja i pedra que van caure dilluns al vespre i a la nit a Ponent han afectat de forma irregular els camps fruiters de quatre comarques de les terres de Lleida, deixant la fruita macada, a terra o partida per la meitat. Es tracta de més de 400 hectàrees de cultius que han quedat afectats en més del 50% de la seva producció a les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell i la Noguera, segons el recompte que ha fet el departament d'Agricultura, i d'una xifra més gran al Baix Cinca, a la Franja de Ponent, segons el sindicat Asaja, que en culpa la menor extensió de les lones de protecció anticalamarsa als camps fruiters d'aquell territori.

Al Principat, els municipis més afectats han estat Seròs, Massalcoreig, Aitona, la Granja d'Escarp (Segrià), Bell-lloc, Bellvís, Sidamon, Torregrossa, Miralcamp, Mollerussa i Fondarella (Pla d'Urgell), i Térmens, La Sentiu de Sió i Ponts (Noguera). A la Franja, la pedregada ha afectat Fraga, Saidí i Torrent de Cinca.

La pedregada ha tingut una gran extensió territorial, però la seva afectació ha estat irregular. En alguns pobles del sud del Segrià, com Seròs, alguns pagesos han arribat a perdre entre el 80 i el 90 de la producció, mentre que d'altres del mateix municipi o de pobles veïns han tingut afectacions inferiors, segons han informat des de l'associació empresarial Catalonia Qualitat.

Ara és el torn dels pèrits de les asseguradores i dels sindicats agraris, que ahir van començar a fer les primeres inspeccions per valorar els danys.

La pedregada s'ha produït en plena campanya de recol·lecció de la fruita dolça. Al juliol va començar la collita del préssec i la nectarina i aquesta setmana passada van començar a recol·lectar-se les primeres varietats de pera.

La campanya havia començat amb bons auguris per l'augment de la producció, l'estabilitat dels preus i per la situació dels mercats europeus, amb una reducció de l'oferta, ja que unes fortes pedregades havien afectat greument les regions frutícoles més exportadores d'Itàlia i Grècia.

LA XIFRA

4
comarques
han resultat afectades per la pedregada. El sud del Segrià i el Baix Cinca, les que més.

Al CAP pels cops d'unes pedres grans com nous

La pedregada va sorprendre molts pagesos i temporers que estaven collint la fruita, i alguns van haver de ser atesos als Centres d'Atenció Primària (CAP) per les ferides provocades per la pedra, ja que no es van poder posar a resguard, segons va explicar ahir a l'agència ACN el membre de la permanent d'Unió de Pagesos Josep Maria Teixidó. Les pedres, va detallar Teixidó, van arribar a ser com a nous i fins i tot com a ous en algun moment de la tempesta, però la gran quantitat d'aigua i les ratxes de vent van impedir que la pedra afectés els arbres, de manera que s'ha vist més afectada la fruita que els arbres. La tempesta va perjudicar plantacions de tot tipus, com per exemple préssecs xatos, nectarines, préssecs, peres o pomes. Segons Teixidó, només algunes pomes podran cicatritzar abans de ser collides, perquè la resta de la fruita ja estava prou madura, alguna s'estava collint i altra estava a punt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona