Economia

Unió Europea

Rússia suspèn el subministrament de gas a través del gasoducte Nord Stream per “manteniment”

El govern alemany tem que el tall, de deu dies, esdevingui definitiu

Itàlia rep un terç menys de gas rus

Rússia ha interromput durant deu dies, fins al proper 21 de juliol, el subministrament de gas a Europa a través del gasoducte Nord Stream per tasques de “manteniment”, segons ha informat l’operador de la infraestructura, Nord Stream AG.

El gas ha deixat de fluir a les sis del matí d’aquest dilluns i està previst que es reprengui a primera hora del matí del 21 de juliol, però Alemanya tem que el tall sigui definitiu.

El ministre alemany d’Economia i Clima, el verd Robert Habeck, ha reconegut que “és difícil dir si el gasoducte Nord Stream 1 tornarà a funcionar després dels treballs de manteniment”. “L’hivern serà crític i ens hem de preparar tan bé com puguem”, ha afegit. El ministre ha admès que Alemanya s’ha tornat “massa dependent de Rússia”.

Segons Moscou, com a conseqüència de les sancions per la invasió d’Ucraïna, el Canadà encara no ha tornat a Rússia unes turbines necessàries per bombar el gas i que s’han enviat a revisió. L’any passat els treballs de manteniment es van realitzar del 13 al 23 de juliol.

El Kremlin ha rebutjat qualsevol insinuació sobre l’ús per part de Rússia del petroli i el gas com una arma de pressió política. “Ningú no s’ha inventat cap mena de nous treballs [al gasoducte Nord Stream]. Si les turbines tornen després de la seva reparació, això incrementarà el volum de subministrament”, ha assegurat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en al·lusió a les turbines retingudes al Canadà.

En les hores anteriors al tall Rússia va subministrar 63,4 milions de metres cúbics de gas, que representen el 40% de la capacitat del gasoducte. Des del passat mes de juny el gasoducte del Bàltic opera amb aquests volums després de dues reduccions consecutives del subministrament, primer una del 40% i després una addicional del 33%.

Alarma a Itàlia
Coincidint amb la suspensió del subministrament de gas rus a través del Nord Stream, la companyia italiana d’hidrocarburs, Eni, controlada al 30% per l’Estat, ha assegurat que Rússia ha reduït en un terç el subministrament de gas a Itàlia.

“Gazprom ha anunciat que avui subministrarà a Eni volums de gas al voltant de 21 milions de metres cúbics / dia, davant els 32 milions de metres cúbics / dia dels darrers dies”, ha indicat. La companyia ha afegit que “proporcionarà mes informació en cas que es produeixin canvis significatius en els fluxos”.

La possibilitat d’un tall total del gas rus també genera cada vegada més alarma a Itàlia, malgrat que el Kremlin negui utilitzar el petroli i el gas com arma de pressió política. Abans de la guerra a Ucraïna, Itàlia importava el 40 % del gas de Rússia. Des que ha esclatat el conflicte, el país busca proveïdors alternatius i ha signat acords amb països com Algèria, República del Congo, Qatar i Angola.

El primer ministre, Mario Draghi, prepara diferents mesures que van des de decretar el racionament de les empreses energètiques a limitar el consum tant per a la calefacció com per a l’enllumenat públic. A més, enviarà una sèrie de “missatges i suggeriments de comportament” pels consumidors sobre l’ús dels recursos energètics. El govern italià també preveu recórrer a les centrals tèrmiques de carbó que encara funcionen.

L’executiu assegura que, des de l’inici de la guerra a Ucraïna, ha buscat alternatives de subministrament i, actualment, el gas enviat des de Moscou representa el 25%. A finals de febrer era el 40%, segons el govern de Draghi.

Des de l’inici de la guerra a Ucraïna, Gazprom ha tallat el subministrament de gas a Polònia, Bulgària, Finlàndia, Dinamarca i Països Baixos.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora