Economia

El ramader perd 30 € per porc en una de les pitjors crisis

Ramaderia

El sector porcí està vivint una de les pitjors crisis. Els ramaders perden 30 euros per animal, una xifra que ha anat creixent des de l’estiu arran de l’encariment dels cereals, del pinso i del cost de producció. A aquestes pèrdues s’hi ha d’afegir l’excedent de carn, una cabanya creixent, els bons preus de l’any passat i les dificultats d’exportació per l’augment de l’euro respecte al dòlar.
El cicle de preus del sector sempre augmenta considerablement a l’estiu i baixa en picat a la tardor. Enguany, però, ha caigut en excés per als productors i ara el porc es cotitza a 0,96 euros el quilo, mentre que el cost de producció és d’1,20 euros. El pinso ha pujat un 30% i el cost global de producció, un 18%.

A més, el preu final al consumidor té poc a veure amb el que cobra el ramader i, enmig, els marges que apliquen els intermediaris i la indústria són excessius, segons els sindicats agraris. Un estudi de costos del sindicat JARC assenyala que al gener del 2006, tot i que el cost per 100 quilos de carn de porcí era de 98,45 euros, es venien a 107,2. Al desembre del mateix any, el cost ja era de 102,1 i la venda de 96,2, i s’entrava en pèrdues; a l’octubre de 2007, el cost de producció era de 115 euros per 100 quilos de carn i la venda es va quedar en només 88,5 euros.

Un informe de Mercolleida preveu que els preus es recuperaran una mica i pujaran un 5% durant el 2008, però amb perspectives poc alegres perquè el sector seguirà en pèrdues fins a l’abril.

Excedent
Segons Mercolleida hi ha un excedent del 25% de carn que es genera a l’Estat, i l’augment cíclic de la propera primavera es podria veure atenuat si la carn que s’està emmagatzemant i congelant surt al mercat a la primavera aprofitant una millora de preus. Exportar és una solució, i més si s’obren mercats a la Xina o als Estats Units. El ministeri està ultimant les gestions perquè aquests països permetin una exportació vetada fins ara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona