Economia

La crisi arriba a 150 companyies

Llei concursal

Catalunya ha registrat en els tres primers trimestres de l'any 150 processos concursals, el 22,1% del total de l'Estat, en què 680 empreses han presentat concurs de creditors, el procediment mercantil mitjançant el qual les empreses intenten superar una situació de fallida econòmica.
El Principat, doncs, lidera aquests processos amb una gran diferència sobre la resta de comunitats autònomes: el País Valencià està en segon lloc amb 105 empreses, el 15,3% de tot l'Estat, en procés concursal, seguit del País Basc, amb 71, el 10,4% del total. Madrid es troba en el quart lloc amb 65 empreses, menys de la meitat de les de Catalunya i que no representen ni el 10% del total de l'Estat.

Per sectors, el de la indústria i l'energia són els més afectats pels processos concursals amb 188 empreses fins al setembre a tot Espanya, pràcticament el 28% de tots els casos. El comerç està en segon lloc amb 114 empreses però seguit molt de prop per la construcció, amb 107 empreses. En quart lloc, amb 66 casos, es troba el sector immobiliari i de serveis empresarials.

Canvi insatisfactori
El setembre del 2004, la llei concursal va irrompre per substituir el que fins aleshores era la suspensió de pagaments i la fallida amb l'objectiu de dotar de més transparència els processos de crisi de les empreses i de fomentar el reflotament i la continuïtat de les societats més enllà del procés concursal.

No obstant, segons explica el secretari d'acció sindical de CCOO de Catalunya, Simón Rosado, "la llei concursal no va solucionar res, perquè un jutge ­que s'ocupa del procés concursal- no té la mentalitat per buscar la continuïtat de l'empresa".

Pel que fa als treballadors de l'empresa en crisi, amb la llei concursal la seva situació ha empitjorat, ja que si la companyia no presenta un expedient de regulació i opta per la via concursal, no tenen prioritat per cobrar: "Amb l'antiga llei, els treballadors tenien preferència, però ara es dóna preferència a la Seguretat Social i a Hisenda", diu Rosado.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.