Economia

El preu dels cereals pujarà almenys fins a l'any 2015

Els preus dels cereals es mantindran a l’alça fins al 2015 i amb alts i baixos entre els anys 2009-2010, però sempre pujant fins a estabilitzar-se d’aquí a set anys. Aquesta és la previsió que ahir va fer a Mercolleida el conseller d’Agricultura, Joaquim Llena. Aquesta revalorització dels cereals, dins el panorama mundial d’increment dels preus de les primeres matèries, tindrà una forta repercussió en el cistell d'anar a comprar i Llena va insistir un cop més que és inevitable repercutir aquest increment de costos generat pels cereals en el preu final consumidor.

Els productes carnis i derivats dels cereals, com la pasta o la cervesa, no ho han repercutit en el preu final i ho acabaran fent, segons el conseller, mentre que la llet, els ous o el pollastre sí que ja han traspassat al consumidor l’augment de costos de producció.

Joaquim Llena va descartar que l’especulació i els biocombustibles fossin els grans culpables dels preus dels cereals i ho va atribuir a “l’occidentalització” de països emergents com la Xina, l’Índia i el Sud-est asiàtic, així com al creixement de la població d’Europa. Aquests indrets han adquirit hàbits alimentaris occidentals, que tenen en molts casos els cereals com a primera matèria.

Menys oferta de porcí
Llena va afegir que “es passa d’una agricultura subvencionada i excedentària a una agricultura de l’alimentació necessària, segura i, sobretot, estratègica”. El conseller, per tant, va animar a concentrar l’oferta i repercutir costos en el consumidor. En el cas del porcí, també va proposar reduir la cabana catalana entre un 10% i un 15% per estabilitzar preus als mercats i sortir de la crisi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.