Economia

Seat torna al números vermells

Automoció

La firma automobilística Seat, propietat del consorci alemany Volkswagen, ha registrat unes pèrdues operatives de 78 milions d'euros durant l'exercici passat, una xifra que contrasta amb els 8 milions d'euros de resultat operatiu obtinguts el 2007, segons dades de la corporació de Wolfsburg.

Així, la companyia espanyola –que va anunciar aquest dimecres la substitució del seu actual president, Erich Schmitt, per l'exmàxim responsable de Mazda Europa, James Muir– torna a registrar pèrdues operatives després que l'any passat va aconseguír tornar als números negres un exercici abans del que es preveia. Tot i això, l'empresa manté "fermament" els seus objectius estratègics a llarg termini.

En aquest context, el president català, José Montilla, ha demanat a treballadors i empresa que "tots hi posin de part seva" per aconseguir "en les pròximes setmanes" que Volkswagen adjudiqui la fabricació del nou Audi Q3 a la planta de Seat a Martorell i així es garanteixi el futur d'aquesta companyia.

Montilla, en declaracions a Catalunya Ràdio, s'ha referit al fet que el consell executiu de la multinacional alemanya, que es va reunir abans-d'ahir a Barcelona, hagi decidit posposar l'assignació d'aquest model escudant-se en el desacord sindical existent a Seat respecte a la necessitat d'aplicar la congelació salarial.

Reducció de la facturació
La facturació de la marca amb seu a Martorell s'ha situat en 5.196 milions d'euros entre el gener i el desembre de l'any passat, fet que es tradueix en una reducció de l'11,9% davant de les dades del 2007, mentre que les seves vendes mundials han arribat a les 375.000 unitats el 2008, un 8,7% menys.

Volkswagen ha explicat que aquesta reducció del benefici operatiu, de la facturació i de les vendes de l'empresa s'ha produït per la "dràstica" caiguda de les matriculacions experimentada al mercat espanyol, tot i que Seat va presentar fa poc nous models com l'Ibiza.

Alhora, la planta que té la firma a Martorell va reduir la seva producció durant l'exercici passat, amb 381.000 unitats, cosa que representa una disminució del 7,8%.

Els resultats del grup
Per la seva banda, el consorci Volkswagen, matriu de Seat, ha confirmat aquest dijous els resultats avançats el 2 de març passat corresponents al 2008, exercici en què ha registrat un benefici atribuït de 4.753 milions d'euros, fet que suposa un augment del 15,4% respecte al 2007, tot i que des de l'empresa s'espera una disminució dels seus guanys el 2009 per la crisi del mercat automobilístic.

El grup Volkswagen, controlat pel fabricant alemany d'automòbils esportius Porsche, ha facturat 113.808 milions d'euros el 2008, un 4,5% més, mentre que el seu resultat operatiu s'eleva a 6.333 milions d'euros (un 3% més), i el benefici abans d'impostos ha superat l'objectiu dels 6.000 milions, amb 6.608 milions d'euros i un augment de l'1%.

L'empresa, composta per les firmes Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Lamborghini, Bentley, Bugatti, Volkswagen Vehicles Comercials i Scania, ha venut a tot el món 6,27 milions de vehicles el 2008, un 1,2% més, mentre que la seva producció ha augmentat un 2,1%, amb 6,34 milions d'unitats. La plantilla, per part seva, ha augmentat un 12,3% i es va elevar a 369.928 treballadors al tancament de l'exercici.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.