Creix la demanda d'autoocupació als vivers d'empreses per l'augment de l'atur
El Vendrell ha incrementat un 300% les empreses creades i Reus prepara un concurs d'idees per oferir-les als desocupats
«En moments de crisi, quan ens falla allò que creiem segur, és el moment de buscar alternatives», explica la regidora de Promoció Econòmica de Tarragona, Dolores Herrera. I aquesta és, de fet, la sensació que tenen aquests dies diversos vivers d'empreses de la demarcació, que han vist com cada cop s'hi apropen més desocupats que ara volen passar a empresaris.
Un dels punts on han experimentat aquest canvi és a les instal·lacions de Redessa, a Reus, on, segons explica el tinent d'alcalde de Promoció i Estratègia, Josep Morató, en aquest primer trimestre del 2009 s'han registrat «un 20% més de consultes», i la proporció de persones desocupades ateses ha passat del 40% del total a més d'un 60%. «Ens trobem que molts volen crear una empresa, però no tenen una idea clara de projecte», detalla Morató. Per omplir aquest buit, l'Ajuntament està preparant un concurs d'idees que se celebrarà la tardor vinent i que permetrà nodrir una espècie de base de dades que podran utilitzar els usuaris del viver de Redessa. «Fomentem la solidaritat perquè aquells que tenen una idea i saben que no la podran dur a terme mai, la cedeixen al viver perquè altres la puguin desenvolupar.» La idea inicial és acabar integrant aquest concurs dins de les Jornades d'Emprenedoria que se celebren cada any el mes de maig.
Formació a Tarragona
A Tarragona també han notat el mateix fenomen, i volen resoldre'l amb un reforç del viver d'empreses Pau Delclòs. «Volem que sigui un espai de trobada entre la gent que vol ser emprenedora, i que serveixi per fer-hi una pluja d'idees», explica Herrera. Enguany l'equipament ha augmentat el personal en tres persones i ha engegat unes jornades de formació orientades a diferents tipus d'emprenedors. «Creiem que és important reforçar la formació, que s'ha descuidat molt en època de bonança econòmica.» El viver, que l'any passat va possibilitar la creació de 62 empreses i 132 llocs de treball directes, enguany ja ha augmentat les visites un 48%.
Xifres altes al Vendrell
Molts vendrellencs castigats per l'atur també s'han adreçat aquest primer trimestre a l'espai empresarial de l'Eina, on s'han disparat tant el nombre d'usuaris atesos (ha crescut un 96% l'assistència a sessions informatives) com els tràmits per crear una empresa. Així, en els tres primers mesos d'aquest any ja n'han sortit setze empreses (el 2008, només van ser quatre) i s'ha incrementat un 133% el nombre de plans d'empresa acabats i un 238% les altes per a la tramitació de projectes nous. Segons les dades de l'equipament, un 87% dels usuaris són ara desocupats, una proporció 30 punts més alta que la de l'any passat.
Més desocupats a Valls
A Valls, el Centre d'Iniciatives Empresarials ha notat també un augment d'usuaris que volen capitalitzar l'atur, tot i que sí que s'han reduït els projectes de grans inversions. Pel que fa a les Terres de l'Ebre, el viver pioner de Camarles, gestionat pel Consell Comarcal del Baix Ebre, es manté al 100% d'ocupació.
DADES DEL 2009
Suport, però no sols econòmic
La crisi econòmica de la primera meitat dels noranta es va traduir també en un augment de la creació d'empreses per part de persones a l'atur. No totes, però, van arribar a bon port, i la Generalitat de Catalunya vol evitar que aquesta dinàmica es torni a repetir ara. «La prioritat és aportar alguna altra cosa que els diners a través de subvencions; també volem oferir suport tècnic perquè aquests negocis que ara es vulguin crear arribin a ser una realitat amb èxit», explica el director dels serveis territorials del Departament de Treball al Camp de Tarragona, Josep Maria Solanes. Amb aquest objectiu, la Generalitat ha iniciat enguany noves línies de treball de suport tècnic i ha augmentat un 50% la dotació de les subvencions per a emprenedors. A més, les persones que s'estiguin plantejant fer el salt cap al món empresarial poden trobar una eina de suport a la pàgina web del pla Inicia, on es podran informar sobre els tràmits necessaris per crear una companyia pròpia o elaborar un pla d'empresa, conèixer els avantatges i els inconvenients de passar de treballador assalariat a autònom, o on es pot trobar suport personalitzat. La pàgina web també inclou els enllaços amb els vivers d'empreses més propers al futur emprenedor.
Emprenedors des de joves
La difusió de la cultura emprenedora no es limita a les persones que estan a l'atur i ni tan sols als adults. Al Vendrell, l'Eina ha lliurat aquest mes els premis de la segona edició del concurs Joves amb Idees, que té l'objectiu de contagiar l'esperit emprenedor als estudiants de secundària. D'entre sis projectes finalistes, el jurat finalment va atorgar el primer premi a un projecte d'un grup d'alumnes del Col·legi Sagrat Cor, que consistia en un nou model de bric que incorpora un mesurador. El segon premi del certamen va ser per dues alumnes de l'IES Baix Penedès pel projecte Everwasha, una empresa de serveis que permetria que els usuaris dels gimnasos tinguessin sempre la possibilitat de trobar roba esportiva neta al seu armariet. Finalment, el tercer premi va recaure en un altre grup del col·legi Sagrat Cor, que va idear tres utensilis per facilitar les tasques a la cuina: un dispensador de melmelada i mantega, una paella amb oli al mànec i un filtre per treure de la llet les molles de les galetes.
Un altre ens que ha posat en marxa un concurs per a joves emprenedors és el Consell Comarcal del Tarragonès. En aquest cas, es premiaran els empresaris, nascuts després del 1974, que hagin creat una empresa a la comarca en els últims dos anys.