L'Estat destinarà entre 2009 i 2013 més de 1.500 milions d'euros per modernitzar regadius

Inauguren els dos embassaments de capçalera de la Comunitat de Regants de Gimenells i Pla de la Font

Tenint en compte que enguany finalitza el pla de xoc de regadius que va posar en marxa el MARM, el ministeri ja té preparat un nou decret per seguir amb la modernització d'infraestructures de reg durant els anys 2009 i 2013. La voluntat del nou pla passa per facilitar la feina als pagesos però sobretot, per estalviar aigua, millorant l'eficiència de les infraestructures de regadiu existents, segons ha explicat el secretari d'Estat. Tot i no concretar, Puxeu ha dit que entre les actuacions previstes en el nou pla n'hi hauran en regs tradicionals com ara en els canals d'Urgell i en el de Pinyana. Puxeu ha justificat la despesa de l'administració en la modernització de regadius ja que d'aquesta manera, ha dit, «genera ocupació i permet estabilitzar la producció agrària i ramadera en una zona».

Durant la visita que ha fet als nous embassaments de Gimenells (Segrià) acompanyat del conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, Puxeu també ha avançat que aquest mes de juliol està prevista la licitació del 5è tram del canal Segarra-Garrigues -infraestructura de la qual aquest diumenge se n'inaugura el 1r tram-. Amb la licitació del 5è tram, les obres des del canal principal -de l'embassament de Rialb (Alt Urgell-Noguera) fins al de l'Albagès (Garrigues)- estaran acabades, en execució o licitades, ha destacat.

Nous embassaments

Llena i Puxeu han inaugurat avui els dos embassaments de capçalera de la Comunitat de Regants de Gimenells i Pla de la Font (Segrià). Els dos pantans, que ocupen una superfície de 30 hectàrees i s'alimenten de la sèquia de Vallmanya procedent del Canal d'Aragó i Catalunya, regaran una superfície d'unes 2.500 hectàrees entre Pla de la Font i Gimenells.

El perímetre de l'obra és de 3,7 quilòmetres, i la capacitat màxima de l'embassament nord se situa en els 765.752 metres cúbics, i en 763.746 la del sud, assolint una capacitat total de 1.529.498 metres cúbics. L'actuació d'aquesta modernització en el reg ha suposat una inversió de 7,68 milions d'euros que han aportat el MARM, el DAR i la mateixa comunitat de regants. El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha destacat que l'obra s'ha pogut tirar endavant gràcies a què els regants han aportat part del seu cost total.

Llena i Puxeu han posat els embassaments de regulació de Gimenells com exemple per garantir l'abastiment i optimització de la gestió de l'aigua fet que permetrà incrementar la productivitat agrària, ha destacat el secretari d'Estat.

Llena ha defensat la necessitat que l'administració contribueixi en dotar de nous instruments el sector agrari perquè pugui continuar treballant i ser competitiu. Així mateix ha comentat que l'aigua dels embassaments, a banda d'abastir la zona, permetrà desenvolupar noves varietats de fruita en la finca que l'IRTA té en aquesta localitat del Segrià.

Puxeu ha assegurat que es tracta d'una «gran infraestructura d'emmatzatematge d'aigua» exceptuant les de la vora dels rius. Així mateix, el secretari d'Estat ha vinculat la infraestructura inaugurada avui amb una altra actuació que el govern de l'Estat començarà en breu inclosa en el pla de xoc de modernització dels regadius, el pantà de Sant Salvador, un embassament a la capçalera que abastirà també els regants del canal d'Aragó i Catalunya, segons ha assegurat el secretari d'Estat de Medi Ambient i Aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona