El Grup Vilà Vila posa en marxa una planta de reciclatge a Panamà
La decisió de l'empresa de serveis de construcció i gestió de residus obeeix a la necessitat de compensar la davallada d'activitat local
GesVil Recycling té 27.000 m² i suposa una inversió d'uns 400.000 euros
Els serveis a la construcció ara representen només un 30%
de la facturació
El Grup Vilà Vila, amb seu a Sant Joan de Vilatorrada, està ultimant les obres d'adequació de la planta de gestió de residus GesVil Recycling que té a la ciutat de Panamà amb l'objectiu que al gener ja funcioni a ple rendiment. Des de fa més d'un any, aquest grup bagenc especialitzat en serveis de construcció i gestió de residus, treballà per posar a punt aquesta planta a Amèrica central, en unes instal·lacions de lloguer a les quals les últimes setmanes s'hi han habilitat unes oficines, la bàscula, l'oficina de control... La planta, de 27.000 m², està situada en un solar proper a una àrea industrial amb un gran potencial de creixement, als afores de la ciutat de Panamà. La inversió inicial per adequar la planta de gestió integral de residus –tant de la construcció com industrials (paper, cartró, vidre, ferralla...)–, ha estat d'uns 400.000 euros.
D'entrada, GesVil Recycling donarà feina a cinc persones, dues de les quals són operaris de Manresa. L'objectiu, però, és que en funció del volum d'activitat que tingui, la plantilla es pugui ampliar. “En una planta de reciclatge com les que tenim aquí, ja consolidades, podem parlar de 10 o 15 treballadors, perquè ara estan molt mecanitzades”, comenta Josep Maria Vilà, gerent del Grup Vilà Vila. Segons ell, a aquesta instal·lació, encara en fase d'inversió, se li haurà de donar un marge de dos anys perquè comenci a donar els seus fruits. “Estaríem molt de sort que l'any que ve ens donés beneficis”, admet.
La decisió d'obrir negoci a Panamà obeeix a un obvi descens de la seva activitat a Catalunya, que en el cas dels serveis de construcció arriba fins a un 70% o 80%. “Tant de bo no haguéssim hagut de travessar mai l'Ebre, perquè som d'aquí i ens agrada treballar aquí, però si no hi ha activitat i vols mantenir l'estructura que tens, alguna cosa has de fer.” Panamà, un país emergent i amb grans possibilitats pel que fa a la gestió de residus, és un projecte que il·lusiona el grup i l'anima a deixar enrere el 2013, any que, per a Vilà, ha estat el més nefast des de l'inici de la crisi.
La construcció.
Els serveis de la construcció han caigut en picat i les societats que més se n'han ressentit són Excavacions Vilà Vila (primera empresa del grup amb activitat des de 1975 sota el nom Excavacions Lluís Vilà i constituïda com a societat anònima el 1989) i Enderrocs Vilà Vila (2000). Les dades són prou eloqüents: si Excavacions Vilà Vila entre 2002 i 2005 movia a l'any uns 800.000 m³ de terra, arribant puntualment a un milió, ara es queden en uns 300.000 m³. Aquesta empresa, que abans treballava sobretot per a empreses privades (promotors i constructors), últimament s'ha anat decantant més cap a l'administració, tot i que la seva demanda és escassa i ha endurit les condicions a l'hora d'adjudicar: “Pel finançament que hem d'assumir les empreses i perquè si abans podíem fer una baixa d'un 8%, ara ha de ser d'un 25%, i no vol dir que t'ho adjudiquin”, explica Vilà.
Enderrocs Vilà Vila també ha patit una davallada d'activitat d'un 70%, passant d'uns 100 enderrocs anuals als 25 amb què tancarà el 2013. “La gran diferència és que abans, darrere d'un enderroc hi anava una construcció nova i ara hi queda un solar buit”, diu el gerent d'un grup que disposa d'un parc d'uns 140 vehicles, bona part d'ells, camions i excavadores. Amb aquests mitjans, el grup Vilà Vila tanca el cercle: des d'un enderroc fins a la nova construcció i urbanització (sense entrar en la promoció d'habitatge residencial).
A mig camí entre la construcció i la gestió de residus, el grup té Reciclàrids (1989), dedicada a la recepció i venda d'àrids reciclats. Amb unes instal·lacions de 20.000 m² en una finca de 14 hectàrees entre Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada, aquesta empresa mou a l'any uns 120.000 m³ de runa; és a dir, una tercera part del que gestionava vuit anys enrere. Més d'un 60% de l'àrid reciclat es destina a obres com l'arranjament de camins i carreteres del mateix grup.
Vilà Vila també disposa d'un abocador controlat de runa a Pujalt (Anoia), l'activitat del qual també s'ha reduït un terç, fins a les 100.000 tones anuals de runa. Aquest abocador està gestionat per l'empresa Pujalt Verd (1998) i ocupa un parell d'hectàrees. “Al ritme actual, jo crec que li queden uns deu anys de vida”, apunta Vilà.
I el reciclatge.
Entre les últimes operacions del Grup Vilà Vila hi ha la compra, el 2008, d'una empresa de gestió de ferralla i metalls de les Masies de Voltregà que va passar a dir-se Desferres Catalunya. Amb dues plantes més a Artés i una a Rubí, és la societat del grup que ha tingut més creixement.
El Grup Vilà Vila posa en marxa una planta de reciclatge a Panamà