Economia

Les caixes reclamen mesures més dures per evitar un "drama"

No és pre­ci­sa­ment un nou­vin­gut al sec­tor finan­cer i per això les alar­mes que va encen­dre ahir el pre­si­dent de les cai­xes d’estal­vis, Juan Ramón Quintás, van adqui­rir un to encara més greu. Davant la comissió d’eco­no­mia del Congrés que l’havia d’inter­ro­gar per la sequera del crèdit, el pre­si­dent de la CECA va cen­su­rar el paquet actual con­tra la crisi perquè “no està a l’alçada” del repte que afronta l’eco­no­mia i va recla­mar més mesu­res i “més con­tundència” a José Luis Rodríguez Zapa­tero con­tra una crisi que a Espa­nya “pot durar més de tres anys” amb “con­seqüències dramàtiques”.

Com a eina per con­ju­rar el “drama”, Quintás acon­se­lla al govern cen­tral que copiï el pla hipo­te­cari de Barack Obama per refi­nançar les hipo­te­ques de les famílies ofe­ga­des. És a dir, repar­tir el risc entre enti­tats i admi­nis­tració a través de l’ICO. Segons Quintás, això per­me­tria con­te­nir la moro­si­tat i la solvència allu­nyant la hipòtesi del res­cat públic d’una enti­tat i, de retruc, incen­ti­var el con­sum.

Si un banc o caixa entra en pro­ble­mes, la CECA pre­fe­reix un res­cat tem­po­ral con­di­ci­o­nat a uns objec­tius perquè l’eina pre­vista, el Fons de Garan­tia de Dipòsits, és un “cemen­tiri”. “A Espa­nya fal­ten met­ges pre­ven­tius i sobren enter­ra­dors, perquè el Fons de Garan­tia és on se sepul­ten les enti­tats dolen­tes”, sosté.

Amb la dotació actual de 4.500 mili­ons pre­vis­tos per cobrir dipòsits de cli­ents, manté Quintás, “no n’hi ha ni per començar” si s’ha de res­ca­tar una enti­tat. “No m’importa què fem amb els cadàvers, sinó asse­gu­rar que els vius no es posen malalts i no es moren”, va resu­mir. I troba “absur­des” les injec­ci­ons milionàries de diner públic als bancs nord-ame­ri­cans si l’Estat hi deixa “mals ges­tors”.

Una altra solució que recla­men les cai­xes és que l’Estat esten­gui el seu aval a actius repre­sen­ta­tius de capi­tal per reforçar la seva solvència de bancs i cai­xes. Ara l’Estat només avala deute públic d’enti­tats i els com­pra actius a través de Fons d’Adqui­sició d’Actius Finan­cers (FAAF). A través dels dos ins­tru­ments, va reve­lar la CECA, l’Estat ha gua­nyat fins ara 673 mili­ons, 332,5 pels avals i 341 pel FAAF. “Alguna empresa mata­ria per aquest compte de resul­tats”, va iro­nit­zar.

Pel seu caràcter híbrid entre empre­sa­rial i social, Quintás sosté que “pot­ser” les cai­xes s’han exce­dit donant préstecs a cli­ents amb més difi­cul­tats. “Si això és una culpa, és una hon­rosa culpa”, va reba­tre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.