Economia

Les caixes d'estalvis creen una societat per aglutinar i vendre els seus immobles embargats

Crisi immobiliària

Les caixes d'estalvis van donar ahir a llum el vehicle que els servirà per treure del seu balanç actius immobiliaris, per exemple promocions i pisos d'hipoteques impagades que s'han vist obligades a adquirir en l'últim any, i que no poden comercialitzar.

La solució ideada per a l'excés de totxo indesitjat serà Ahorro Corporación Soluciones Inmobilarias (ACSI), que neix amb uns actius de 3.000 milions i l'adhesió de 23 de les 42 caixes sòcies, entre elles Caixa Catalunya però sense La Caixa, Caja Madrid i Caixa Girona, perquè no en són accionistes.

El resultat és la primera immobiliària d'Espanya i la major xarxa de punts de venda gràcies a les 17.000 sucursals.

Si Ahorro Corporación és el grup de serveis financers de les caixes, ASCI serà a partir d'ara l'eina per donar sortida al sòl rústic, promocions, locals comercials o pisos embargats que les entitats han incorporat al balanç per impagament.

Segons el director general d'Ahorro Corporación i vicepresident d'ASCI, Antonio Fernández, la nova societat "no és un banc dolent per incloure-hi actius tòxics".

ASCI oferirà 23 vehicles per col·locar immobles en funció del seu destí (primer o segon habitatge, per exemple), del tipus (vivenda lliure, VPO, hotels) i de la fase en què es trobi. Dels 3.000 milions d'actius amb què arrenca, la majoria corresponen a sòl i promocions en curs. Les taxacions recauen en Tinsa.

Participació financera
Si una caixa d'estalvis deixa la comercialització d'un immoble a ASCI, l'actiu traspassat desapareix del balanç en la casella d'actius immobiliaris i passa a ser considerat una participació financera. I com més actius fora del balanç, més es redueix el requeriment de provisions a què obliga el Banc d'Espanya respecte els actius propis. Alhora, ajuda a frenar la morositat, més alta en les caixes que en els bancs.

Entre les entitats més interessades, lògicament, hi ha les més exposades al crèdit al sector promotor, com Bancaja i Caja Castilla La Mancha, aquesta pendent de tancar la fusió amb la malaguenya Unicaja. La caixa manxega ha gastat 450 milions fins ara en la compra d'actius a clients de risc, una xifra elevadíssima amb relació a un balanç que ronda els 20.000 milions.

Entre les caixes sòcies d'Ahorro Corporación però que no han entrat a ASCI hi ha les catalanes Caixa Penedès, Caixa Terrassa i Caixa Sabadell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.