Economia

Catalunya vota sobre la independència

Famílies senceres acudeixen a les urnes desafiant el fred i un dia gris que no atura el 13-D. Polítics com Raül Romeva, Joan Carretero, Joan Ridao i alguns alcaldes voten o es deixen veure per fer-hi declaracions

Vot en família i des­a­fi­ant el fred d'un dia gris i humit que no ha fre­nat l'afluència a les urnes del 13-D. El ritme de les vota­ci­ons a les 166 pobla­ci­ons de Cata­lu­nya que fan un referèndum sobre la inde­pendència ha aug­men­tat a par­tir de les onze del matí. Després d'una pri­mera hora amb molta expec­tació mediàtica i amb els elec­tors més mati­ners, molts dels quals han pas­sat pel col·legi elec­to­ral abans de fer una sor­tida amb bici­cleta o d'anar a córrer, els altres ciu­ta­dans apro­fi­ten les seves acti­vi­tats de diu­menge per anar a votar, després d'esmor­zar, com­prar el diari o pas­se­jar el gos.

No hi ha hagut, per ara, cap tipus de pro­testa, mal­grat els anun­cis ambi­gus de la Falange, que davant del canvi de data impo­sat per Inte­rior van res­pon­dre que no accep­ta­ven la modi­fi­cació i que con­ti­nu­a­ven "con­vi­dant els ciu­ta­dans a mani­fes­tar-se espontània­ment".

Famílies sen­ce­res, amb ado­les­cents que lamen­ten no poder votar perquè encara no tenen els 16 anys, per­so­nat­ges popu­lars locals i no tan locals s'enduen el pro­ta­go­nisme.

A Sant Cugat del Vallès, hi ha votat Raül Romeva, l'euro­di­pu­tat d'ICV, que ha defi­nit la jor­nada com un "fet nor­mal, posi­tiu i natu­ral dins de la democràcia. Un total de 1.800 per­so­nes havien votat en aquesta població del Vallès, la més gran de les que s'han afe­git al 13-D. Com a polític visi­tant, Sant Cugat ha tin­gut Joan Car­re­tero, de Rea­gru­pa­ment, que ha recor­dat que el 13-D prova que "el procés esta­tu­tari està en via morta" i que s'ha de superar l'auto­no­misme.

Un total de 1.800 per­so­nes havien votat a Sant Cugat fins a les onze del matí, en les dues pri­me­res hores de votació. La xifra repre­senta el 3% del cens i s'afe­geix als 1.045 vots anti­ci­pats reco­llits.

A Vic, sota un cel gris i amb molta humi­tat, un total de 157 per­so­nes havien votat en la pri­mera hora i mitja al prin­ci­pal col·legi dels 9 que hi ha, el del Tem­ple Romà. Per allà hi ha pas­sat l'alcalde, Josep Maria Vila d'Aba­dal (CiU), que ha avi­sat que "cal con­ti­nuar tre­ba­llant perquè Cata­lu­nya deci­deixi el seu destí".

I amb "un fred que pela", però amb una boti­far­rada a punt, els ciu­ta­dans de les Bor­ges Blan­ques acu­dien a votar al cen­tre cívic, a la plaça de la Cons­ti­tució. Es tracta d'un local muni­ci­pal cedit a la pla­ta­forma, con­tra els cri­te­ris mar­cats per l'Estat. Les Bor­ges, amb el dipu­tat repu­blicà Miquel Àngel Estradé a l'alcal­dia, és un dels pobles on l'Ajun­ta­ment ha faci­li­tat més infra­es­truc­tura per al 13-D: local, mega­fo­nia i la Guàrdia Urbana tallant el trànsit a la zona. La Dele­gació del govern espa­nyol a Cata­lu­nya només va dema­nar la moció de suport apro­vada al ple, que no feia cap referència al suport logístic: així s'ha evi­tat que l'Advo­ca­cia de l'Estat impugnés la con­sulta al jut­jat com va pas­sar a Arenys de Munt al setem­bre.

Estradé ha aven­tu­rat que s'espera una par­ti­ci­pació de fins al 60% del cens, com en unes elec­ci­ons ofi­ci­als.

Un altre repu­blicà que ha estat a les Bor­ges ha estat el secre­tari gene­ral d'ERC, Joan Ridao, que ha asse­gu­rat que el seu par­tit tre­ba­llarà en la pro­pera legis­la­tura per acon­se­guir que es con­vo­qui un referèndum d'auto­de­ter­mi­nació ofi­cial i de tot Cata­lu­nya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.