Economia

el sistema de finançament dels ajuntaments

Els marginats de la rectificació

La flexibilització del decret estatal que prohibia endeutar-se als ajuntaments només deixarà de beneficiar-ne un 4% del total... entre els quals molts al Camp i l'Ebre

Molts encara confien en altres matisacions del ministeri

La marxa enrere del govern de l'Estat, anun­ci­ada aquesta set­mana, en el decret que pro­hi­bia als ajun­ta­ments endeu­tar-se durant el 2011–en el marc de les mesu­res d'aus­te­ri­tat de la hisenda pública–, bene­fi­ciarà, segons dades del mateix Minis­teri d'Hisenda, un 96% dels ajun­ta­ments. Això vol dir que només un 4% tenen un nivell d'endeu­ta­ment supe­rior al llin­dar fixat del 75% dels seus ingres­sos ordi­na­ris, un reduït grup en què, tan­ma­teix, es tro­ben una bona colla de muni­ci­pis del Camp de Tar­ra­gona i les Ter­res de l'Ebre.

És el cas, sense anar més lluny, de Tar­ra­gona, on la ràtio ofi­cial puja al 97%. De tota manera, l'alcalde de la ciu­tat, Josep Fèlix Balles­te­ros, resta importància al fet que no es puguin bene­fi­ciar de la rec­ti­fi­cació. “Les dis­po­si­ci­ons de la minis­tra Sal­gado no ens afec­ten, ni per bé ni per mal, perquè nosal­tres ja havíem dema­nat tots els crèdits per fer inver­si­ons i, a més, ja els tenim auto­rit­zats”, expli­cava diven­dres, després de sig­nar tres crèdits per valor de 26 mili­ons d'euros per a la reforma del mer­cat cen­tral. Tot i que la vigília el regi­dor d'Hisenda, Pau Pérez, adme­tia que el nivell d'endeu­ta­ment real del con­sis­tori és fins i tot supe­rior al 140% (amb una des­vi­ació de més de 170 mili­ons), Balles­te­ros va mati­sar que el deute real a 31 de desem­bre del 2009 era del 95%.

El Baix Penedès endeu­tat

Cala­fell i el Ven­drell tam­poc no es podran endeu­tar el 2011. Però així com el bat­lle cala­fe­llenc, Jordi Sánchez, apel·la a tor­nar a refle­xi­o­nar de forma “seri­osa” sobre la neces­si­tat de replan­te­jar el finançament local i es mos­tra con­fiat que hi hagi mesu­res del govern esta­tal “a favor dels muni­ci­pis”, al Ven­drell la rec­ti­fi­cació s'ha vist de manera més crítica. “Con­ti­nuem mal­trac­tats”, sen­ten­cia el regi­dor d'Hisenda, Joan Maria Diu, que, amb tot, espera la inter­pre­tació que en farà la Gene­ra­li­tat, la qual con­fia que per­meti la con­cer­tació de crèdits nous si es pre­senta un pla finan­cer ade­quat per a la seva amor­tit­zació. D'això en depen­drien diver­ses inver­si­ons impor­tants, com ara la dar­rera anu­a­li­tat del pla de bar­ris del nucli antic, la nova casa museu d'Àngel Gui­merà i un equi­pa­ment per a la gent gran al Tan­cat. Recorda també que el des­cens dels ingres­sos ordi­na­ris fa que molts ajun­ta­ments se situïn més fàcil­ment per damunt del 75% i que, així, els nous crèdits que es puguin per­me­tre seran “irri­so­ris”.

A Valls no, però de poc

El con­sis­tori de Valls tam­poc no entra en els paràmetres de la rec­ti­fi­cació, ja que el seu endeu­ta­ment és del 80%. L'alcalde, Albert Batet, insis­teix, però, que el seu “és un dels ajun­ta­ments grans de les comar­ques tar­ra­go­ni­nes que tenen un deute per càpita més baix”, i asse­nyala que inver­si­ons com ara la de la bibli­o­teca de Ca Creus, la llar d'infants, el cen­tre cívic i el pla gene­ral les té garan­ti­des gràcies a l'ope­ració de crèdit d'1,7 mili­ons que es va apro­var el 24 de maig, en un ple d'urgència con­vo­cat en saber-se que el govern espa­nyol pre­te­nia evi­tar ope­ra­ci­ons de crèdit per a ajun­ta­ments.

A Tor­tosa, molt crítics

L'Ajun­ta­ment de Tor­tosa, amb un ràtio d'endeu­ta­ment del 130%, tam­poc no podrà bene­fi­ciar-se de la rec­ti­fi­cació. La regi­dora d'Hisenda, Matilde Villar­roya, lamenta que l'indult no inclo­gui Tor­tosa, amb un pla de sane­ja­ment finan­cer des del 2007. “Ens vam tro­bar l'Ajun­ta­ment molt endeu­tat i, en un exer­cici de res­pon­sa­bi­li­tat, vam sol·lici­tar a Política Finan­cera de la Gene­ra­li­tat entrar en un pla de sane­ja­ment”, recorda. Segons Villar­roya, la ràtio del 130% estava auto­rit­zada pel govern, amb la con­dició que s'anes­sin apli­cant una sèrie de mesu­res que aju­des­sin a eixu­gar el deute. “Hem inten­tat com­plir-les al màxim i ens deien que ho fèiem bé, però ara aquests paràmetres no val­dran perquè no estem per sota del 75%”, indica.

La regi­dora adver­teix que la pro­hi­bició els per­ju­dica “molt”, ja que no es podran com­plir les pre­vi­si­ons d'endeu­ta­ment del 2011, i hi afe­geix que, sense la pos­si­bi­li­tat de dema­nar més crèdits d'inver­si­ons, peri­llen obres com ara la reha­bi­li­tació del nucli antic. Siga com siga, totes les àrees del con­sis­tori ja fa uns dies que tre­ba­llen en la redacció de l'esbor­rany del pres­su­post muni­ci­pal del 2011, que hau­ria d'estar enlles­tit al novem­bre. L'equip de govern vol tenir-lo apro­vat al desem­bre, i durant aquest temps estu­diarà com finançar les obres pri­o­ritàries, si no és pos­si­ble con­trac­tar un crèdit el 2011. Una solució seria bus­car fonts alter­na­ti­ves, com ara l'ajor­na­ment de la can­cel·lació del crèdit de l'Empresa Muni­ci­pal de Ser­veis Públics amb els diners que l'Ajun­ta­ment ha obtin­gut amb l'exter­na­lit­zació del 49% del nom­bre de par­ti­ci­pa­ci­ons d'Aigües de Tor­tosa.

Móra d'Ebre, tam­poc

Móra d'Ebre tam­poc no se sal­varà de la res­tricció finan­cera de l'Estat. L'alcalde, Josep Solé Biosca, explica que el con­sis­tori té un pla de sane­ja­ment, amb una ràtio d'endeu­ta­ment del 110%, i que tam­poc no tenia la intenció de dema­nar crèdits el 2011. “No ens volem endeu­tar més, ja que només podem fer inver­si­ons amb una sub­venció molt alta; per això, inten­tem agru­par ajuts fins a asso­lir entre un 90% i un 95% d'apor­ta­ci­ons exter­nes”, remarca. És el cas de les refor­mes al nucli antic: la llei de bar­ris de la Gene­ra­li­tat només en cobreix el 50%. Solé Biosca també des­taca que Móra d'Ebre es bene­fi­ciarà de l'aug­ment d'un 9% en el nom­bre d'apor­ta­ci­ons esta­tals als ajun­ta­ments.

Els altres endeu­tats

El regi­dor d'Hisenda de Mont­blanc, Joan Mogas, indica que tam­poc no afec­tarà a la població la fle­xi­bi­lit­zació de la mesura perquè està en un pla de sane­ja­ment (2008-2012). Cada vegada que han de dema­nar un crèdit, és el Depar­ta­ment de Finan­ces que l'auto­ritza, així que estan con­di­ci­o­nats per això.

A Fal­set, el per­cen­tatge d'endeu­ta­ment del con­sis­tori, per sobre del 80%, també supera el límit, així que tam­poc no es bene­fi­ciarà del decret. Quant a pro­jec­tes que que­din atu­rats, no n'hi ha cap perquè ja era una causa pre­vista.

L'Ajun­ta­ment de Cam­brils, amb un endeu­ta­ment supe­rior al 100%, no podrà aco­llir-se a cap nova línia de crèdit, com tam­poc ho podrà fer el d'Alco­ver, un dels més endeu­tats de la demar­cació, que ja va rebre un crèdit el 2009 que ha de ser­vir per reha­bi­li­tar el barri antic i fer la pis­cina cli­ma­tit­zada.

LES REACCIONS DELS GRANS MARGINATS PER LA MARXA ENRERE

Ara no necessitem crèdits. Al 2012 ja reprendrem la línia d'invertir per generar activitat econòmica
JOSEP F. BALLESTEROS
alcalde de tarragona

MÉS REACCIONS

La decisió de fixar el límit en el 75% no té cap fonament tècnic; el límit recomanable se situa en el 110%
JOAN MARIA DIU
REGIDOR d'hisenda del vendrell

LES XIFRES

Aquests canvis de criteri continuats en el govern espanyol generen inestabilitat als municipis
ALBERT BATET
alcalde de VALLS
Volem esperar-nos a veure què passa fins a final d'any, ja que potser hi ha més canvis del ministeri
MATILDE VILLARROYA
REGIDORA HISENDA TORTOSA
El 2009 el Ministeri d'Indústria ens va concedir un crèdit de 5,5 milions, i tenim les necessitats cobertes
ANTON FERRÉ
alcalde d'alcover
Els ajuntaments que tinguen les finances sanejades s'han de poder endeutar més, és una bona decisió
JOSEP SOLÉ BIOSCA
alcalde dE MÓRA D'EBRE
75%
de deute
sobre el total d'ingressos ordinaris del pressupost municipal és el llindar màxim fixat perquè els ajuntaments puguin endeutar-se el 2011
96%
dels ajuntaments de l'Estat
es veuran beneficiats per la flexibilització dels termes del decret ministerial, que al maig va prohibir a tothom endeutar-se


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.