Esports

"Laporta ha enganyat el soci amb l'Uzbekistan"

ENTREVISTA: Agustí Benedito exmembre de la comissió esportiva del Barça i de l'Elefant Blau

Agustí Benedito és un dels fundadors de l'Elefant Blau, convençut de primera hora del projecte Laporta, i era membre de la comissió esportiva de les seccions del Barça des de l'elecció de la junta el 2003. Dijous va dimitir després que el president admetés que el seu bufet d'advocats va intermediar en la compravenda del Mallorca a favor de Zemorax, una empresa de l'Uzbekistan, holding al qual pertany un patrocinador del Bunyodkor, equip amb el qual el Barça té un acord comercial. La compravenda no es va acabar produint.

Per què ha dimitit?
Perquè crec que el president del Barça va enganyar els socis quan a l'estiu va dir que ni ell ni ningú de la junta té negocis amb el món del futbol. Al fer-ho, a més, traïa un principi orientador no només de l'Elefant Blau sinó de la nostra forma d'actuar de molts anys. Ell, davant situacions com aquesta, en ús de la seva condició de president, creuant interessos econòmics de parts vinculades al club, des del meu punt de vista d'ètica exigible al president, no pot acceptar res que representi un enriquiment i menys si parlem de 700 milions de pessetes [4,5 milions d'euros] com és el cas. Traeix aquests principis i evidencia que menteix. Per això dimiteixo.

Fonts de la junta asseguren que els directius sabien per boca de Laporta tot aquest fet abans que sortís a El Mundo. I que ho acceptaven.
Tinc una relació estreta, de treballar de molt a prop, amb gairebé tots els membres de la junta, i pel que jo sé cap d'ells tenia notícia d'aquesta informació. Se'n van assabentar el mateix dia que va aparèixer publicat, i per Laporta en una junta delegada del mateix dia.

Algun directiu el va qüestionar per haver fet aquesta intermediació?
Pel que jo sé, crec que cap d'ells li va retreure aquell comportament. Una altra cosa és que amb algun d'ells i de manera privada coincideixen amb la meva anàlisi, i m'ho han fet saber directament.

Laporta s'ha defensat dient que tot el que ha fet és legal.
Estic d'acord amb el president quan diu que no ha fet res il·legal. Té raó. Si estiguéssim parlant d'un càrrec de l'administració pública, el situaríem en el marc de la il·legalitat, però estem en l'àmbit privat. El que dic és que el president del Barça no es pot beneficiar personalment d'un negoci entre parts vinculades al club. Laporta no pot liderar el tema solidari per un costat i amb l'altra mà fer operacions com aquesta.

També diu que és el Mallorca qui va anar a buscar el seu bufet.
Em crec el president quan diu que Vicenç Grande [president del Mallorca] el va anar a buscar. Segurament, amb una situació de concurs de creditors, de dificultat econòmica. El que em costa de creure és que a partir d'aquí fos l'empresa uzbeka la que, alhora, fos la que li hagués dit a ell que tenia interès a comprar el Mallorca. Vicenç Grande l'hi diu i ell, fruit de la relació que té el Barça amb aquesta gent, entenc -no en puc estar del tot segur- que els proposa que comprin el Mallorca.

Fonts de la junta diuen que vostè dimiteix per despit per no haver estat escollit directiu. Què hi diu?
Tothom que em coneix sap que és una bestiesa. Entenc que ho fan des de la inexistència d'arguments per defensar el que és indefensable. Col·laboro amb el projecte desinteressadament des de fa molts anys. Sé que havia sonat per a la junta, alguns directius em comentaven la voluntat que hi entrés, però el president mai me'n va parlar. I agraeixo que no m'hagi fet directiu, perquè estaria en una situació d'encara més conflicte.

Ha parlat amb Laporta?
No. Vaig entregar la carta de dimissió a la secretaria i ell no hi era. L'únic contacte que he tingut ha estat un sms del vicepresident primer, Alfons Godall, que em deia que no havia paït prou el tema de la junta. I em sap greu que ell utilitzi aquests arguments perquè hi tinc una relació de molts anys.

Quin balanç fa de l'era Laporta?
L'anàlisi global de la gestió de Laporta mereix un aprovat molt alt. Una altra cosa és el seu comportament ètic, i em limito a la notícia certa. Aquest comportament és deplorable i mereix un suspens rotund. Al Barça hi hem vingut a servir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.