Opinió

Full de ruta

Rescat i mort

Avui menys del 2% dels habitatges a Catalunya són habitatges socials. Quina gran oportunitat perduda la del rescat bancari!

Un ciu­tadà es va suïcidar dijous pas­sat quan una comi­tiva judi­cial picava a la porta per fer-lo fora del seu pis. Una escena dramàtica que ens obliga a ana­lit­zar què estem fent com a soci­e­tat davant l’erosió del dret a l’habi­tatge davant l’espe­cu­lació i la vora­ci­tat dels bancs i els fons d’inversió. Ens convé recor­dar d’on venim per deci­dir cap a on volem anar. El govern soci­a­lista de Zapa­tero va modi­fi­car la llei per acce­le­rar els des­no­na­ments. En paral·lel, les enti­tats finan­ce­res van embar­car-se en un des­con­trol immo­bi­li­ari amb requa­li­fi­ca­ci­ons, pro­mo­ci­ons i hipo­te­ques que s’ator­ga­ven ale­gre­ment per després empa­que­tar-les i sot­me­tre-les a l’espe­cu­lació més des­pi­e­tada. Tot ple­gat va aca­bar amb milers de pisos buits i amb una crisi del sis­tema ban­cari que va acti­var el lobby dels pode­ro­sos de sem­pre perquè fos l’erari públic qui pagués la fac­tura dels exces­sos. Així, es van abo­car més de 60.000 mili­ons d’euros a res­ca­tar els bancs, gai­rebé tots a fons per­dut. Era una opor­tu­ni­tat única per bas­tir un parc públic d’habi­tatge social, però no, es va optar per crear una empresa, la Sareb, que es va que­dar amb més 350.000 pisos que va anar venent a preus ridículs a fons vol­tor, la qual cosa va fer rei­ni­ciar el cicle de l’espe­cu­lació. En aquest con­text, més de 100.000 famílies cata­la­nes han estat des­no­na­des en l’última dècada, men­tre molts polítics con­ver­tien aquest drama en una eina més de màrque­ting elec­to­ral. Avui menys del 2% dels habi­tat­ges a Cata­lu­nya són habi­tat­ges soci­als. Quina gran opor­tu­ni­tat per­duda la del res­cat ban­cari! Les enti­tats, que van apro­fi­tar l’avi­nen­tesa per men­jar-se el sis­tema de cai­xes i enfor­tir el seu oli­go­poli, no van tri­gar gaire a tor­nar a expli­car als seus acci­o­nis­tes guanys anu­als mili­o­na­ris, però no tor­na­ran els diners del res­cat. No hau­ria estat més fàcil –i més digne i més honest– trans­fe­rir els pisos buits als ajun­ta­ments com a habi­tat­ges públics de llo­guer a canvi de les apor­ta­ci­ons de diner públic que han sal­vat el seu negoci ruïnós?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.