Opinió

El factor humà

Causa comuna

Madrid i Barcelona viuen al mateix dia i a la mateixa hora una acció per reivindicar els espais de memòria democràtica

Hi ha cau­ses comu­nes, dolors com­par­tits que ager­ma­nen. La lluita de les vícti­mes de la violència política infrin­gida durant el fran­quisme va unir ahir el cor i també el puny de dues ciu­tats, la plaça del Sol de Madrid i la Via Laie­tana de Bar­ce­lona, al mateix dia i a la mateixa hora, les set de la tarda.

L’objec­tiu de les dues rei­vin­di­ca­ci­ons va ser el mateix; acon­se­guir que els edi­fi­cis on es van fer les ter­ri­bles pràcti­ques de tor­tura de la Bri­gada Político Social a les dues prin­ci­pals ciu­tats de l’Estat espa­nyol siguin decla­rats espais de memòria, con­ve­ni­ent­ment senya­lit­zats i oberts a la visita del públic en gene­ral.

El cas de Madrid ben bé es podria qua­li­fi­car com el quilòmetre zero de les tor­tu­res. L’edi­fici que va ser seu de la Dirección Gene­ral de Segu­ri­dad és la cone­guda Real Casa de Cor­reos, cone­guda perquè alberga el rellotge amb què cada 31 de desem­bre els espa­nyols can­vien d’any des de la plaça del Sol, i perquè davant s’hi va posar la placa amb la sim­bo­lo­gia del quilòmetre zero d’on nei­xen les car­re­te­res que estruc­tu­ren l’Espa­nya radial.

L’edi­fici també és cone­gut perquè ha esde­vin­gut seu del govern autònom de Madrid i ara les enti­tats memo­ri­a­lis­tes, entre les quals hi ha La Comuna, vol que també sigui cone­gut pel seu pas com a cau de tor­tu­res. Per això es mobi­lit­zen i ahir van car­re­gar con­tra Isa­bel Gómez Ayuso, que acu­sen d’igno­rar expres­sa­ment la llei de Memòria Democràtica i, per tant, de difi­cul­tar el seu doble objec­tiu. Les enti­tats volen, per un cos­tat, que la Casa de Cor­reos rebi la dis­tinció d’espai de memòria, i, per un altre, que s’obri a la visita del públic els antics cala­bos­sos de la poli­cia política de Franco i que s’hi posi infor­mació sobre què va pas­sar en aquest sinis­tre espai. Dema­nen també una placa amb el nom de totes les vícti­mes, començant pel sin­di­ca­lista Ser­gio Álva­rez Ibáñez, el pri­mer cas d’assas­si­nat comès en aquest indret per part de la bri­gada, el juliol de 1939.

Un clam per la justícia alçat a 600 quilòmetres de distància va ser rebut com un crit d’ànim a la per­se­ve­rança de la gent de la Comissió de la Dig­ni­tat i l’Assem­blea Naci­o­nal, que ahir van pro­ta­go­nit­zar un nou dimarts de rei­vin­di­cació davant la pre­fec­tura de la poli­cia espa­nyola a Bar­ce­lona i ja en són 68 des que es van posar en marxa, el juny del 2021.

Els tes­ti­mo­nis que ahir van expli­car la seva experiència en caure en mans de la poli­cia van ser Isi­dor Boix i Gemma Cuscó. El pri­mer va ser un com­promès mili­tant del PSUC i sin­di­ca­lista, germà de Quim Boix, una altra víctima del fran­quisme que en ser detin­gut a Via Laie­tana va moti­var la històrica mani­fes­tació de cape­llans en con­tra de la tor­tura.

La Gemma Cuscó explica que no li van tocar cap pèl el 1977 quan va ser detin­guda amb altres com­panys de lluita. No fa falta el mal­tracte físic per ser con­si­de­rada víctima de mal­trac­ta­ment, perquè com si no s’ha de qua­li­fi­car el fet de pas­sar-se dotze dies detin­guda a Via Laie­tana, sense assistència lle­trada, veient gent que cri­dava i plo­rava, sobre­sal­tant-se a cada cop de tim­bre estri­dent anun­ci­ant la bai­xada a cala­bos­sos de la poli­cia a bus­car un nou detin­gut per inter­ro­gar. Un detin­gut rere un altre, a Bar­ce­lona i a Madrid, el mateix ter­ror poli­cial ales­ho­res, la mateixa causa de justícia, veri­tat i repa­ració ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.