Opinió

Som 10 milions

Fariner del Foix

El camí Fariner és una ruta d’origen medieval que feien servir els vilafranquins per portar el gra a moldre

Aquest pas­sat mes d’abril els ajun­ta­ments de Vila­franca del Penedès i Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos han com­ple­tat la pri­mera fase de la senya­lit­zació de l’iti­ne­rari del camí Fari­ner del Foix, que dis­corre pel camí històric que con­nec­tava aquests dos muni­ci­pis amb diver­sos molins de farina situ­ats a la llera del riu Foix i la riera de Llitrà. Aquest és un pro­jecte con­junt que els dos ajun­ta­ments han impul­sat amb el suport de l’Ofi­cina Tècnica d’Edu­cació i Pro­moció Ambi­en­tal de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, amb l’objec­tiu de recu­pe­rar una ruta històrica amb una interes­sant riquesa medi­am­bi­en­tal.

El camí Fari­ner és una ruta d’ori­gen medi­e­val que feien ser­vir els habi­tants de Vila­franca i vol­tants per por­tar el gra a mol­dre als molins fari­ners de la conca del Foix, entre els quals des­ta­cava per la seva importància i grandària el Molí del Foix, un molí ori­ginària­ment pro­pi­e­tat dels mon­jos del mones­tir de Sant Cugat del Vallès i que va ser l’ori­gen de l’actual nucli dels Mon­jos. Al llarg del recor­re­gut, es tro­ben ves­ti­gis de molins fari­ners, pous, bas­ses, res­clo­ses i sínies, ele­ments del patri­moni històric i cul­tu­ral de la comarca. Amb aquest pro­jecte es mar­ca­ran un seguit d’esta­ci­ons inter­pre­ta­ti­ves i expe­ri­en­ci­als, que per­me­tran remar­car el valor d’aquest ric patri­moni i alhora trac­ta­ran dife­rents temes sobre l’entorn, l’apro­fi­ta­ment de l’aigua i el canvi climàtic.

A Vila­franca del Penedès s’han ins­tal·lat ele­ments inter­pre­ta­tius sobre aquesta ruta a la plaça de l’Era Enra­jo­lada —on hi ha un tòtem amb una expli­cació sobre com fins a finals dels anys cin­quanta del segle pas­sat, aquest espai es va uti­lit­zar per batre el gra—; a la riera de Llitrà s’ha senya­lit­zat una bassa natu­ra­lit­zada per a la repro­ducció d’amfi­bis, i al riu Foix, diver­ses silu­e­tes d’espècies de fauna pre­sents a l’entorn del riu. També s’ins­tal·larà pro­pe­ra­ment una car­te­llera inter­pre­ta­tiva al Molí del Foix, el cen­tre d’inter­pre­tació històrica i natu­ral i equi­pa­ment muni­ci­pal d’edu­cació ambi­en­tal de Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos.

Fa uns dies, la regi­dora d’Urba­nisme de l’Ajun­ta­ment de Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos, Est­her Mar­ma­neu, i el regi­dor d’Espai Públic i Tran­sició Ecològica de l’Ajun­ta­ment de Vila­franca, Miquel Medi­al­dea, van visi­tar algu­nes de les esta­ci­ons del recor­re­gut amb l’objec­tiu de donar a conèixer la ini­ci­a­tiva i con­vi­dar els ciu­ta­dans a gau­dir d’aquest espai històric recu­pe­rat després d’anys d’aban­do­na­ment.

El pro­jecte s’ha desen­vo­lu­pat gràcies a la Dipu­tació de Bar­ce­lona, que ha finançat els ele­ments inter­pre­ta­tius que els ser­veis muni­ci­pals han ins­tal·lats mit­jançant dife­rents plans d’ocu­pació. Al llarg dels pròxims anys, el pro­jecte es com­ple­tarà amb altres para­des o esta­ci­ons. El recor­re­gut es podrà fer a peu, i està pen­sat perquè més enda­vant es pugui fer també par­ci­al­ment en bici­cleta, ja que el retorn es podrà fer pel nou car­ril bici entre els Mon­jos i Vila­franca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.