Opinió

Som 10 milions

Som el que som

Hi ha res que ens acosti més a la terra que la nostra gastronomia i els nostres vins?

Diuen que som el que men­gem: gam­bes de Vila­nova o de Palamós, mató de Mont­ser­rat, coques de Pera­fita, ostres del Delta, llon­ga­nissa de Vic, calçots de Valls, xai de l’Empordà; pla­ti­llos, suquets, arros­sos, ros­tits, escu­de­lles i trin­xats; pomes del ciri, coques enra­ma­des, seca­llona, for­mat­ges i iogurts i, evi­dent­ment, crema de Sant Josep... Som mol­tes coses perquè som un país gas­tronòmic. A les cui­nes de casa sem­pre hi pas­sen mol­tes coses. Som el que men­gem i el que fem men­tre pre­pa­rem el que men­ja­rem. I també som el que bevem: vins blancs i negres, rosats i bri­sats; escu­mo­sos i most. Som vi català.

Fa qua­tre anys, els cellers de Cor­pin­nat van posar en marxa el pri­mer Fes­ti­val Gas­tronòmic: una ini­ci­a­tiva que uneix xefs i ela­bo­ra­dors per ofe­rir experiències úniques en espais sin­gu­lars del Penedès. El fes­ti­val va néixer de la volun­tat de des­ta­car el valor de la feina dels grans res­tau­ra­dors en plena pandèmia, quan aquests nego­cis es van veure obli­gats a tan­car, ofe­rint-los espais a l’aire lliure per poder ofe­rir els seus àpats amb risc mínim.

Amb els escu­mo­sos de llarga criança com a deno­mi­na­dor comú, aquests cellers ofe­rei­xen cada any més de trenta sopars exclu­sius en espais únics, a l’aire lliure. I enguany, també!

Aquest dilluns, xefs i ela­bo­ra­dors van pre­sen­tar la nova edició d’aquesta con­vo­catòria en un acte al Palau Robert, a Bar­ce­lona. Una qua­ran­tena de sopars ela­bo­rats per una tren­tena de xefs de grans res­tau­rants, que mari­den amb els vins i escu­mo­sos dels cellers Cor­pin­nat. I, en només tres dies, ja hi ha sopars que han pen­jat el car­tell de com­plet. L’objec­tiu de la ini­ci­a­tiva és fer pro­moció del ter­ri­tori a través del men­jar i els vins. O sigui, amb allò que diu el que som. Perquè tot el que ens acosta a la terra és el que som. I hi ha res que ens acosti més a la terra que la nos­tra gas­tro­no­mia i els nos­tres vins? Aquesta és la base de la cul­tura pròpia, una cul­tura que s’expressa amb força a la taula i també al llenç.

Com sem­pre els cellers Cor­pin­nat han con­fiat la imatge gràfica del fes­ti­val als alum­nes de l’escola d’art Arse­nal, de Vila­franca del Penedès. El car­tell triat enguany pels ela­bo­ra­dors és obra dels estu­di­ants Maria Amat, Maria Ati­enza i Jean-Pierre Abad. A través de la forma que dei­xen les mar­ques d’una copa sobre les esto­va­lles, aquests alum­nes han fet un recor­re­gut pel cicle de la lluna i l’han rela­ci­o­nat amb les inter­ven­ci­ons que els viti­cul­tors fan a la vinya durant tot el cicle. La imatge de la lluna vol evo­car les nits d’estiu, i el color groc refe­ren­cia els escu­mo­sos que carac­te­rit­zen Cor­pin­nat.

D’aquesta manera, els ela­bo­ra­dors acon­se­guei­xen la fusió per­fecta: vi, gas­tro­no­mia i cul­tura, en entorns sin­gu­lars i únics, per gau­dir de les nits d’estiu entre vinyes. Es pot dema­nar més? Som el que som i, aquests dies, també som una mica Cor­pin­nat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia