opinió

Entre vinyes i autopista

La cons­trucció del sis­tema de peat­ges tan­cats a Vila­franca del Penedès fa el seu curs, i ja es poden veure els pri­mers movi­ments de terra en alguna de les zones afec­ta­des, a pesar que encara no s'ha fet l'apro­vació defi­ni­tiva del pro­jecte. Una vegada més Foment i Acesa (l'empresa ges­tora de l'auto­pista AP-7), fan el desentès al ter­ri­tori. Con­ti­nu­a­rem pagant un «impost espe­cial» per acce­dir a l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona (a pesar de les deficiències en el trans­port públic) tot i que amb la nova divisió ter­ri­to­rial, l'Alt Penedès resta sot­mesa a l'àmbit metro­po­lità.

Davant d'això, és impor­tant saber que Acesa té la con­cessió de la gestió i explo­tació de l'auto­pista del Medi­ter­rani i forma part d'una cor­po­ració que també ges­ti­ona aero­ports inter­na­ci­o­nals, infra­es­truc­tu­res de tele­co­mu­ni­cació, parcs logístics (el CIM Vallès) o apar­ca­ments, a través de l'empresa (cone­guda per tots) SABA. Així, els vila­fran­quins ens tro­bem que les zones bla­ves, la gran majo­ria d'apar­ca­ments i ara també, les sor­ti­des i entra­des a l'auto­pista esta­ran ges­ti­o­nats per la mateixa empresa. En temps de crisi l'admi­nis­tració (totes soci­a­lis­tes fins fa molt poc) pri­va­titza els bene­fi­cis. Com i per què es jus­ti­fi­quen els peat­ges? Un dels prin­ci­pals argu­ments d'Acesa i l'admi­nis­tració és que per­me­ten «con­tro­lar» el volum de vehi­cles que cir­cula per la via ràpida (un ser­vei que mol­tes vega­des no es com­pleix, però es cobra) i «selec­ci­o­nar» els vehi­cles que hi pas­sen amb la pre­missa que, si tens pressa, has de «pagar». Aquests supòsits obvien dues rea­li­tats: la ins­tal·lació del sis­tema tan­cat de peat­ges a l'Alt Penedès (Vila­franca, Sant Sadurní i Gelida) no com­porta l'eli­mi­nació del peatge tron­cal de Mar­to­rell (una font de reten­ci­ons); els pene­de­s­encs no tenim alter­na­ti­ves «ràpides» per acce­dir no només a Bar­ce­lona sinó a Girona o la Cata­lu­nya del Nord. En oca­si­ons, els peat­ges es jus­ti­fi­quen com a mesura dis­su­a­siva de l'ús del vehi­cle pri­vat. Aquest seria un argu­ment vàlid si hi hagués una bona xarxa de trans­port públic. Aquests dies, hem con­tem­plat els esforços de la Gene­ra­li­tat i l'Estat per aju­dar (amb recur­sos públics) algu­nes empre­ses auto­mo­bilísti­ques per evi­tar la pèrdua de llocs de tre­ball. També hem sen­tit el pre­si­dent Mon­ti­lla dir que cal que fem un esforç i com­prem (cot­xes) per aju­dar a recu­pe­rar-nos de la crisi. Se'ns demana que com­prem vehi­cles, però se'ns en pena­litza l'ús. Es podrien apli­car mesu­res com la gratuïtat pels cot­xes amb més d'un ocu­pant. Seria més cohe­rent, sos­te­ni­ble i els dona­ria més cre­di­bi­li­tat. Però no és el cas.

A causa de la inca­pa­ci­tat que està mos­trant la classe política diri­gent per res­pon­dre a la crisi (apli­cant mesu­res que repro­du­ei­xen el model que ens hi ha conduït), s'han de plan­te­jar alter­na­ti­ves sos­te­ni­bles. No podem igno­rar que la ins­tal·lació de les cabi­nes de peat­ges a Vila­franca com­por­tarà: la pèrdua de més de 150.000 m² de sòl, prin­ci­pal­ment agrícola; l'afec­tació de la zona pai­satgística de la Ser­reta (clas­si­fi­cada com a sòl no urba­nit­za­ble de pro­tecció pai­satgística), la invasió de la llera de la riera de Llitrà i el no com­pli­ment de la Carta del Pai­satge per la pre­ser­vació, orde­nació i pro­tecció del pai­satge a la comarca. Tam­poc podem igno­rar el pres­su­post esti­mat del pro­jecte (que genera baixa ocu­pació i un gran impacte pai­satgístic i econòmic sobre el ter­ri­tori): 20 mili­ons d'euros. Si fem un exer­cici de pros­pecció, amb aquests diners es podrien reha­bi­li­tar 2.000 habi­tat­ges a Vila­franca (10.000 euros per habi­tatge). A part de crear més llocs de tre­ball, per­me­tria reha­bi­li­tar els edi­fi­cis en mal estat del cen­tre; crear habi­tatge social i de llo­guer; apli­car cri­te­ris de sos­te­ni­bi­li­tat ecològica i estalvi energètic, i no serien necessàries actu­a­ci­ons urbanísti­ques fora del nucli urbà, la cre­ació de bar­ris perifèrics i la des­trucció d'espai agrícola. Aquest és un exem­ple. Men­tres­tant, els vila­fran­quins, segui­rem pagant el peatge de Mar­to­rell i sent «vícti­mes» d'un ser­vei defi­ci­ent de trans­port públic, ja sigui cap a Bar­ce­lona, Tar­ra­gona (amb trans­bord inclòs a Sant Vicenç), Vila­nova (amb pocs busos i rutes eter­nes) o a la UAB (sense ser­vei de bus).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.