Opinió

Votar diferent

El canvi i el principi
de superació de les dificultats (així com
la veritable obertura del procés independentista si ens centrem en
les urgències del país) només arribarà amb
un canvi d'actors polítics

Una de les evidències que aquesta llarga crisi euro­pea està mani­fes­tant és la impotència i la com­pleta deso­ri­en­tació de l'esta­ment polític tra­di­ci­o­nal per tro­bar-hi solu­ci­ons. És fins a cert punt lògic: les estruc­tu­res polítiques cre­a­des i con­so­li­da­des en un altre con­text són els pri­mers agents d'immo­bi­lisme con­tra una situ­ació insos­te­ni­ble que exi­geix trans­for­ma­ci­ons pro­fun­des.

En la dimensió econòmica comença a ser notori que la recepta de la reta­llada sense estímuls a l'eco­no­mia pro­duc­tiva i l'aposta per lami­nar els sis­te­mes de benes­tar sense gosar pena­lit­zar els poders pri­vats cau­sants de bona part dels dèficits està con­duint a més recessió i a més tensió social. A Cata­lu­nya, en par­ti­cu­lar, la manca de gosa­dia per tren­car amb l'auto­no­misme i dibui­xar un full de ruta nítid i imme­diat cap a la inde­pendència per part de l'ordre par­ti­tocràtic està con­dem­nant el país i la seva ciu­ta­da­nia a ser víctima de la rapi­nya dels poders cen­trals espa­nyols, cosa que apro­fun­deix cada dia que passa en l'empo­bri­ment, en la manca de cohesió i en la mino­rit­zació de la nos­tra cul­tura.

Les meves reticències cap als par­tits majo­ri­ta­ris i cap als lide­rat­ges d'aques­tes for­ma­ci­ons here­ves de la tran­sició espa­nyola (tot començant per la figura del Pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat) es basen que no els veig capaços de pilo­tar el canvi radi­cal que s'exi­geix en les actu­als cir­cumstàncies i no els veig capaços perquè pro­ce­dei­xen tots ells de l'ordre i de les coor­de­na­des que ens estan enfon­sant en la misèria naci­o­nal i en la misèria econòmica. Cada nova apa­rició del Pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat o d'algun dels seus con­se­llers per anun­ciar una nova reta­llada, però també qual­se­vol intent de res­posta per part d'un ine­xis­tent cap de l'opo­sició, reve­len una exas­pe­rant manca de deter­mi­nació, un esto­va­ment que sovint llinda la medi­o­cri­tat, una absència de coratge que pro­voca angúnia i, en defi­ni­tiva, just el con­trari de la soli­desa que hau­ria de gene­rar con­fiança. Sem­bla que es tracti sem­pre de moure's el mínim per man­te­nir la quota del mer­cat elec­to­ral men­tre tot s'ensorra, s'ensorra la vida de la gent, el seu benes­tar, els seus ingres­sos, la seva dig­ni­tat i també la dig­ni­tat col·lec­tiva atès que ben aviat, en el cas català, també s'ensor­rarà l'auto­go­vern.

En aquesta con­jun­tura que comença a adqui­rir una dimensió dramàtica no és estrany, com asse­nya­len cer­tes experiències euro­pees, que, en democràcia, la ciu­ta­da­nia comenci a votar mas­si­va­ment nous actors que no han par­ti­ci­pat del sis­tema ante­rior. Fins i tot comença a per­fi­lar-se com un impe­ra­tiu elec­to­ral: no sabem cap a on ens por­ta­ran els nous camins però sí sabem que els vells estant desem­bo­cant en la ino­perància, en l'esca­nya­ment de les clas­ses mit­ja­nes i popu­lars i, en el pit­jor dels casos, en el cli­en­te­lisme, l'abús i la cor­rupció. Les acti­tuds de la classe política nos­trada reflec­tei­xen just el con­trari de la men­ta­li­tat cre­a­tiva de la qual parla el sociòleg i eco­no­mista Ric­hard Flo­rida per gene­rar riquesa i conei­xe­ment: es tracta d'anar tirant de veta, de no arris­car mai, de fer el mateix de sem­pre i, sobre­tot, com s'ha vist aquests dies amb l'acti­tud agres­siva del govern català con­tra les mani­fes­ta­ci­ons de pro­testa del #novull­pa­gar o dels indig­nats, de blin­dar-se amb la xarxa de poders econòmics con­so­li­dada durant el fran­quisme que no han adop­tat mai una veri­ta­ble acció empre­ne­dora.

El canvi i el prin­cipi de superació de les difi­cul­tats (així com la veri­ta­ble ober­tura del procés inde­pen­den­tista si ens cen­trem en les urgències del país) només arri­barà amb un canvi d'actors polítics, un cap­gi­ra­ment que tal vegada s'haurà d'impreg­nar d'un aire de canvi de règim. Per enten­dre'ns: una mena de fòrum cívic amb noves cares, noves sigles i nous mis­sat­ges com els que van des­ban­car alguns dels règims tota­li­ta­ris de l'Europa de l'Est però apli­cat a un àmbit democràtic.

Em resis­teixo a creure que Cata­lu­nya, en un moment en el qual pràcti­ca­ment cap líder del vell ordre no sobre­viu més d'un cicle elec­to­ral, quan arreu es pre­sen­ten noves alter­na­ti­ves que gau­dei­xen d'un suport crei­xent, i tenint aquí el pro­blema afe­git de la domi­nació naci­o­nal, no es pro­du­eixi una sac­se­jada que posi en sus­pens les hege­mo­nies de les dar­re­res dècades. El vot con­tes­ta­tari s'està escam­pant arreu, des de la con­vulsa Grècia i la seva coa­lició de l'esquerra radi­cal, Syriza, fins a la lute­rana i labo­ri­osa Renània del Nord Westfàlia amb els seus vint dipu­tats pira­tes. Això per no par­lar de les comu­ni­tats en procés d'eman­ci­pació naci­o­nal, els refe­rents que hauríem de tenir més a prop, amb l'expo­nen­cial crei­xe­ment de l'SNP a Escòcia des del 2007 (data pro­pera a l'inici de la crisi econòmica, per cert), dels inde­pen­den­tis­tes fla­mencs de la Nova Aliança (que va pas­sar de 8 a 27 dipu­tats a la Cam­bra de Repre­sen­tants fede­ral belga a les elec­ci­ons de 2010) o a l'èxit escla­tant d'Ama­iur a Euskadi a les pas­sa­des elec­ci­ons muni­ci­pals (que té totes les pers­pec­ti­ves de repe­tir-se a les pro­pe­res elec­ci­ons al Par­la­ment de Gas­teiz). No crec que Cata­lu­nya esti­gui tan allu­nyada d'aques­tes experiències i cal con­fiar que l'immo­bi­lisme i la per­ple­xi­tat que repre­sen­ten els actu­als ges­tors siguin san­ci­o­nats.

No obli­dem que en democràcia tota majo­ria (i ho recordo per a aquells que subrat­llen, amb més resig­nació que entu­si­asme, que només es pot avançar naci­o­nal­ment a par­tir de l'actual majo­ria de govern) pot dei­xar de ser-ho de pressa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.