Opinió

Un sofà a la riba

Elogi de Miquel Plana

Plana construïa bibliofília a partir de l'experiència

Em va ense­nyar parau­les com tòrcul o burí, la premsa manual que es fa ser­vir per impri­mir làmines o per treure'n pro­ves i l'eina d'acer per fer gra­vats. Però no em va ense­nyar només això, sinó que vaig poder tre­ba­llar amb ell men­tre obser­vava com feina anar tòrcul i burí per con­fec­ci­o­nar els seus tre­sors ama­gats, els lli­bres enqua­der­nats amb cura, amor, dedi­cació i amb una deu ines­go­ta­ble de sen­si­bi­li­tat. I més encara: vaig apren­dre, com diu el seu amic Domènec Moli, que la pro­ducció de Miquel Plana s'anava fent “en silenci, amb humi­li­tat, sense cap tipus de fressa, però amb una constància indes­crip­ti­ble”. En dono fe. La per­sistència de Plana, que ha mort aquesta mateixa set­mana després d'una llarga malal­tia, tenia a veure amb la passió irre­fre­na­ble per cons­truir espais de bellesa. Moli, que n'ha fet una glossa molt sen­tida, parla de “l'escal­for de les seves mans”, i afe­geix que “ell con­ce­bia el lli­bre com una religió, com a pro­ta­go­nista artístic”. Hi estic ple­na­ment d'acord. El lli­bre, el tre­ball arte­sa­nal, la fixació per acon­se­guir una deli­cada obra mes­tra, començava quan Plana ide­ava el motiu que l'havia d'empènyer, el motor que havia d'ini­ciar el recor­re­gut de tota la maquinària. Les mans, és clar, però també l'escal­for de les per­so­nes amb qui trac­tava. Plana cons­truïa bibliofília (és a dir, esti­mació pel lli­bre) a par­tir de la seva pròpia experiència i gràcies al fet que era capaç de tenir un res­pecte reve­ren­cial per tots aquells que, com ell, par­ti­ci­pa­ven en la cerimònia, en la litúrgia laica de l'objecte. L'he sen­tit par­lar d'escrip­tors, d'artis­tes, de poe­tes, de tots aquells que van col·labo­rar en la seva obra, amb una cor­di­a­li­tat extrema, amb res­pecte, amb admi­ració. La mateixa que li demos­tra­ven ells, després, quan veien que la seva apor­tació es con­ver­tia, en les mans de Miquel Plana, en una joia d'orfe­bre. Deli­cada i sense arti­fi­cis.

Hi ha un lli­bre, En defensa de la lle­tra, que és una de les peces fona­men­tals de l'obra del gra­va­dor d'Olot. Conté un text esplèndid de Modest Prats i un elogi, que és delitós i humil, de totes i cadas­cuna de les lle­tres de l'alfa­bet. Ja no se'n deuen tro­bar. Si mai el poden tocar, s'hi age­no­llin i el besin, com si fos una relíquia. És el lle­gat d'un mes­tre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.