Opinió

Un sofà a la riba

Del Pozo

Hi ha llibres que et fas teus i que subratlles i que t'ajuden a anar més enllà, com el de Del Pozo

Hi ha pre­sen­ta­ci­ons i pre­sen­ta­ci­ons de lli­bres. N'hi ha d'absur­des, redun­dants, direc­ta­ment inne­cessàries, lau­datòries en excés, supèrflues i, també, enri­qui­do­res i sàvies, d'aque­lles en les quals no sola­ment es parla del lli­bre i de l'autor sinó de l'ener­gia que es desprèn de la lec­tura. I, així mateix, hi ha lli­bres inútils o avor­rits i lli­bres que val molt la pena de lle­gir i relle­gir, lli­bres que et fas teus i que subrat­lles i que t'aju­den a anar més enllà, a eixam­plar l'horitzó del conei­xe­ment i de les eines que et fan falta per inter­pre­tar el món.

Un d'aquests lli­bres és Edu­ca­ci­o­nari, el con­junt de refle­xi­ons sobre edu­cació a par­tir de sei­xanta con­cep­tes que acaba de publi­car Joan Manuel del Pozo, pro­fes­sor de filo­so­fia de la UdG i antic con­se­ller d'Ense­nya­ment, “un dels més pres­ti­gi­o­sos i, per desgràcia, un dels més efímers”, com escriu Joan Bar­ril. I una de les pre­sen­ta­ci­ons memo­ra­bles és la que van pro­ta­go­nit­zar fa uns dies Pia Bosch, Pep Nadal i el mateix filòsof. S'hi van dir coses asse­nya­des, com ara que el lli­bre és “serè i llu­minós, un des­til·lat del pen­sa­ment de Del Pozo” i coses que ens acos­ten d'una manera nítida al con­tin­gut d'aquest volum que ens il·lus­tra, en parau­les de Pep Nadal, sobre la importància de l'edu­cació, “on ens ho juguem tot”.

Nadal va par­lar de xar­xes. De xar­xes autènti­ques. Les que ser­vei­xen per pes­car escórpo­res o rogers, les que tenen un tra­mat més fi o més grui­xut, en funció de les neces­si­tats, dels objec­tius del pes­ca­dor. Cadas­cuna res­pon a una volun­tat prèvia, a un judici emès amb ante­ri­o­ri­tat (un pre-judici). Aquest és un dels prin­ci­pals argu­ments del lli­bre: pro­por­ci­o­nar el mate­rial per nuar xar­xes diver­ses, per cons­truir la xarxa que ha de per­me­tre atra­par una deter­mi­nada idea i arra­par-s'hi per adqui­rir-la. Nadal va par­lar de la xarxa amb què Dant va atra­par “la pan­tera, aque­lla llen­gua ita­li­ana que per­se­guia”. És només quan s'encalça la presa que podem dir que exis­teix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.