Política

Trump comença a l'Aràbia Saudita la seva primera gira internacional

Parlarà sobre l'islam davant dels líders de 50 estats musulmans

Continuarà cap a Israel i el Vaticà i assistirà a les cimeres de l'OTAN i el G-7, a Bèlgica i Itàlia

Quatre mesos després d'haver entrat a la Casa Blanca, Donald Trump comença avui la seva primera gira internacional –que el durà a l'Aràbia Saudita, Israel, el Vaticà, Bèlgica i Itàlia fins a finals de maig–, durant la qual cercarà de fer “nous aliats”.

La primera parada serà Riad, on aquest cap de setmana mantindrà reunions amb líders dels països del Golf Pèrsic i pronunciarà un discurs sobre l'islam davant dels dirigents d'una cinquantena d'estats de majoria musulmana. “Parlaré amb líders musulmans i els instaré a lluitar contra l'odi i l'extremisme i a comprometre's amb un futur pacífic per a la seva fe”, va explicar Trump, partidari d'“aturar el terrorisme islàmic radical”.

Després es desplaçarà a Israel, on reafirmarà la “indestructible aliança amb l'estat jueu”. A Jerusalem, es reunirà amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i a Betlem (Cisjordània) ho farà amb el líder palestí, Mahmud Abbas. La visita s'ha complicat aquests darrers dies arran de la preocupació de Tel-Aviv per la informació sensible compartida per Trump amb Rússia, que podria comprometre un agent israelià, i per la marxa enrere del líder republicà amb relació a la promesa que va fer durant la campanya electoral de traslladar l'ambaixada dels EUA a Jerusalem.

Llocs sagrats

Ja a Europa, Trump serà rebut a Roma pel papa Francesc per parlar “sobre les contribucions de les ensenyances cristianes al món”. “Em reuniré amb un munt de líders i honraré els llocs sagrats d'aquestes grans religions”, va resumir Trump. Del Vaticà, el president dels EUA es desplaçarà a Brussel·les per assistir a la cimera de l'OTAN i, posteriorment, a Sicília per a la cimera de líders dels països més industrialitzats (G-7), el 26 i el 27 de maig.

Malgrat que no es va referir explícitament a l'Aliança Atlàntica, en l'explicació dels objectius de la seva gira Trump va dir que espera reunir-se amb “socis que ajudin a pagar el que estem fent, tot allò de bo que estem per ells, que és una cosa a la qual molta gent s'ha acostumat”. Trump, que va qualificar d'“obsoleta” l'OTAN durant la campanya electoral de l'any passat, ha moderat la seva retòrica des que va arribar al poder, però ha continuat pressionant els països europeus perquè gastin més diners en defensa.

LA XIFRA

5
estats
visitarà Trump fins al 27 de maig: l'Aràbia Saudita, Israel, el Vaticà, Bèlgica i Itàlia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona
Política

Aprovat el projecte de llei per a l’eradicació de l’amiant

Barcelona
Política

TVE haurà de fer una entrevista als candidats del 12-M com la de Sánchez

barcelona
política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt
política

El PP diu que vetllarà per la seguretat dels gironins enfront de les ocupacions

girona
Política

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

barcelona