Política

El Constitucional andorrà anul·la els escorcolls als germans Cierco arran de la querella de la família Pujol

L’alt tribunal considera conclou que es va vulnerar el dret a la intimitat dels antics màxims accionistes de BPA i el dret de la defensa

Ordena que se’ls retorni tot el material requisat

El Tribunal Constitucional andorrà ha anul·lat els escorcolls que el passat 8 de juny es van practicar als domicilis personals i professionals dels que van ser els màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, fins a la seva nacionalització.

Segons ha informat aquest dimarts el Grup Cierco a través d’un comunicat, l’alt tribunal ha considerat que la perquisició ordenada per la Batllia (jutjat) arran d’una suposada revelació de secret bancari vinculada al cas Pujol va ser tan àmplia que “indueixen el risc de perseguir altres delictes, concretament, aquells que deriven de la causa BPA”, quan aquesta no és la que va motivar l’ordre. Per aquest motiu, segons explica la mateixa nota, “ordena el retorn als recurrents de tots els documents, aparells i suports informàtics que van ser objectes de segrest”.

La sentència del Constitucional ha estat notificada aquest dimarts als interessats i, segons el comunicat difós pel Grup Cierco, l’alt tribunal ha dictat una resolució en què reconeix que s’ha vulnerat el dret a la intimitat dels antics accionistes majoritaris de BPA i una altra en la que admet la vulneració del dret a la defensa dels advocats de la família Cierco al principat andorrà, al·legant que entre la documentació confiscada i els 38.410 correus electrònics comissats hi havia moltes comunicacions entre clients i assessors legals.

Sobre l’ordre d’escorcoll als domicilis professionals i personals d’Higini i Ramon Cierco, que es va fer arran de la querella interposada per la família Pujol –que els acusava d’haver revelat les seves dades bancàries a policies espanyols–, l’alt tribunal considera que els elements del procediment van ser respectats però afegeix –segons diu la nota– que el mandat de la batlle instructora es va extralimitar. En aquest sentit, tot i que el TC reconeix que buscar proves “és un objectiu legítim”, s’ha de fer amb la “proporcionalitat adequada i amb les mesures exactes per resoldre allò que es pretén en el cas concret i no en cap altre”, segueix el comunicat.

El Constitucional andorrà també destaca que la magistrada era conscient que els querellats estaven involucrats en el cas BPA i que, per tant, calia una “extrema cura”. Per això retreu que s’hagués acudit als seus domicilis personals i ho exemplifica amb el fet que es segrestessin des de diversos CD de música a llibres relacionats amb el cas BPA. Aquest cas va ser destapat arran del comunicat del FinCEN. La divisió de delictes financers del Departament del Tresor dels Estats Units, que va acusar l’entitat financera de permetre blanquejar diners procedents del crim organitzat internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del 126è president de la Generalitat de Catalunya

estats units

Els republicans aproven en el seu programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona
guerra a europa

Els atacs russos a Ucraïna, inclòs a un hospital infantil, causen ja més de 30 morts

barcelona
judicial

García-Castellón enterra per força el cas Tsunami

barcelona
política

Feijóo veu el PSC còmplice del procés però li demana suport per tenir senador

barcelona