Política

Sánchez es veurà amb Torra quan hi hagi acords

El president espanyol vol esperar a tenir un resultat de les comissions bilaterals

Artadi i Calvo es van reunir en privat i van tractar de temes referents a la igualtat de gènere

El cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, va confirmar ahir que hi haurà una nova trobada amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Tanmateix, Sánchez va evitar parlar de calendaris com ho havia fet el dia abans el cap de l’executiu català, que va assenyalar l’octubre com el mes de la pròxima cita. Sánchez, en canvi, va detallar que esperarà a tenir els acords que, “està convençut”, sorgiran a les comissions bilaterals entre Generalitat i Estat. Unes reunions que s’han de celebrar els pròxims dies.

L’avantsala d’aquestes trobades ja va tenir lloc dimecres passat amb una reunió privada entre la ministra Carmen Calvo i la consellera de Presidència, Elsa Artadi. Fonts de la Generalitat van confirmar ahir que la reunió es va produir però que tenia un caràcter privat, ja que es tractava del primer contacte entre les dues dirigents. “Es van veure, conèixer i van tractar de temes diversos” de les seves àrees respectives, apuntaven fonts del govern català a aquest diari. I més en concret, sobre la taula es van posar temes d’igualtat de gènere. En aquest sentit, cal recordar que el TC va suspendre el 2016 articles de la llei d’igualtat entre homes i dones i va anul·lar articles que feien referència a qüestions com ara l’assetjament sexual, la presència d’homes i dones en la negociació col·lectiva o la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals. La recuperació d’aquesta norma forma part del paquet de lleis, fins a quaranta-sis, que estan suspeses pel TC i que el govern català ha reclamat al govern espanyol per tal de poder recuperar-les, sigui a través d’un nou text, sigui aixecant el recurs que va interposar l’anterior govern del PP.

De la reunió entre Calvo i Artadi no va sorgir cap calendari de treball pel que fa a les comissions bilaterals ni tampoc es va tractar d’una futura reunió entre els presidents Sánchez i Torra. Era només de treball i no s’esperaven resultats concrets, expliquen les fonts.

Sánchez, que va fer aquestes declaracions en el vol de tornada després del viatge a països llatinoamericans, també es va referir a la polèmica dels llaços grocs per demanar a tots els partits que contribueixin a la convivència i no a la fractura social.

D’altra banda, el president de la Generalitat va afirmar ahir que els independentistes hauran de tenir “tota la determinació del món” i estar disposats a “tots els sacrificis” necessaris per aconseguir el seu objectiu, allargant “sempre” la mà “al diàleg i la negociació”. Torra va fer aquestes declaracions durant la inauguració a Juneda (Garrigues) de la plaça 1 d’Octubre. En l’acte va insistir en la “via pacífica però imparable” de l’independentisme per aconseguir la independència de Catalunya.

LA FRASE

El govern fa discursos molt embrancats, però treballa en el marc de la legalitat
Miquel Iceta
primer secretari del psc

Iceta tem interferències entre la política i la justícia

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, assegura en una entrevista a l’ACN que l’ambient polític amb què s’arribi a la celebració del judici de l’1-O pot condicionar la sentència judicial. Iceta insta els partits independentistes a reflexionar “si volen arribar al judici amb un context d’hostilitats i ruptura o amb un de recerca de solucions”. “L’ambient sí que depèn dels polítics, però les decisions les pren el jutge”, admet. En aquest sentit, el socialista afirma que si es planteja una estratègia de ruptura que dona continuïtat al que ha portat al procediment judicial “això dona un color” i si la via que s’emprèn és una altra “pot donar un altre color”. En qualsevol cas, Iceta insisteix que la decisió correspon només als jutges. El líder del PSC també fa una crida als sobiranistes a no “colonitzar” l’espai públic ni a “esborrar” altres expressions polítiques. Pel que fa als llaços grocs, afirma que els respecta i que ni els “trauria ni en posaria”, alhora que acusa Cs d’“atiar” els conflictes. La política, diu, ha de “resoldre” conflictes i no pas “atiar-los”. “Espero que aviat tornin a l’espai raonable de diàleg i política i no a l’activisme de carrer”, els retreu Iceta. Pel que fa a les declaracions sobre desobediència, Iceta afirma que els partits independentistes sovint fan un discurs basat en la desobediència però que a la pràctica s’acaba acatant. “La realitat és que el govern a vegades fa discursos molt embrancats, però treballa en el marc de la legalitat”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona
Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

El PP anuncia una manifestació contra l’amnistia el 26 de maig a Madrid

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona