Política

Clatellada a Johnson

El Tribunal Suprem britànic declara il·legal la decisió de suspendre el Parlament

Westminster torna a obrir les portes avui, 15 dies després de la clausura

Johnson va reiterar que el seu objectiu és un acord amb la UE

Boris Johnson va rebre un cop duríssim quan els 11 jutges de la màxima instància jurídica del país van concloure ahir que la suspensió del Parlament és il·legal i, per tant, nul·la. “La decisió d’aconsellar a Sa Majestat la reina de suspendre el Parlament va ser il·legal perquè pretenia frustrar o prevenir la capacitat de la cambra de portar a terme les seves funcions constitucionals sense una justificació raonable [...]. El tribunal declara que el consell [a la reina] va ser il·legal, invàlid i sense efecte”, va proclamar Lady Hale, la presidenta del Suprem.

El tribunal va emetre la sentència definitiva sobre el cas, després de les vistes de la setmana passada de les tres denúncies contra el govern presentades als tribunals anglès, nord-irlandès i escocès. Lady Hale va recordar que ningú no pot desobeir la llei i que “el govern, el primer ministre i el seu gabinet han de retre comptes davant del Parlament i que el poder de suspendre la cambra està limitat pels principis constitucionals”.

A les portes del tribunal, l’empresària i activista Gina Miller, una de les que han denunciat el govern, va declarar: “La victòria d’avui no és la de cap individu sinó que és la victòria de la sobirania del Parlament, de la separació de poders i la independència de la nostra justícia.”

El president del Parlament, John Bercow, va anunciar que avui al matí es reobriria després del seu tancament el 9 de setembre. No hi haurà sessió de control al primer ministre. Johnson, que estava a Nova York participant a l’Assemblea de les Nacions Unides, va avançar la seva tornada per poder ser avui als comuns. Des de Nova York, va dir que acataria la decisió del Suprem i permetria la reobertura del Parlament, però va ressaltar que no està gens d’acord amb les conclusions de la justícia. I va tornar a atacar a tots aquells que, segons ell, volen “frustrar el Brexit”.

“Clarament els denunciants [que han portat als tribunals la suspensió del Parlament] estan determinats a frustrar el Brexit i aturar-lo, i crec que seria molt desafortunat que el Parlament dificultés portar a terme el que vol la gent”, va avisar. Johnson va reiterar que el seu objectiu és aconseguir un acord amb la Unió Europea i que aquesta decisió del Suprem minva les possibilitats d’aconseguir aquest acord.

En les últimes setmanes, Johnson ha vist com l’oposició frenava el seu pla de treure el país de la UE el 31 d’octubre amb acord o sense. Primer, en l’aspecte legislatiu, quan el Parlament va aprovar la llei que prohibeix el Brexit dur sense el consentiment de la cambra, i l’obliga a aconseguir un acord o a demanar una pròrroga. I ara, als jutjats. La seva estratègia, però, continua sent portar la UE al límit i intentar aconseguir un acord amb Brussel·les en l’últim minut abans del 31 d’octubre.

Un altre dels que seran en la històrica sessió de Westminster d’avui és el líder laborista, Jeremy Corbyn, que ahir va avançar el discurs de clausura del congrés del partit previst per demà a Brighton. “Boris Johnson ha enganyat el país i aquest primer ministre no electe ha de dimitir”, li va recriminar un exultant Corbyn davant dels milers de delegats laboristes.

“Ell [Johnson] es va pensar que podia fer el que volia com ha fet tota la vida. Es pensa que està per sobre de tothom, forma part de l’elit que desdenya la democràcia. Crec que no està preparat per ser primer ministre”, li va etzibar. També va dir que aquesta crisi només es pot solucionar amb unes eleccions generals i que aquests comicis s’haurien de celebrar tan aviat com s’elimini l’opció d’un Brexit sense acord.

Corbyn també va denunciar que el Brexit dur que vol portar a terme Johnson “és l’intent d’un petit grup de dreta que vol segrestar el resultat del referèndum, arrencar-nos els nostres drets i proteccions i incrementar encara més la riquesa dels rics; volen vendre els nostres serveis públics, eliminar les regulacions que ens protegeixen i crear un paradís fiscal al servei de Donald Trump i el seu acord de lliure comerç”.

REACCIONS

[Johnson] pretenia frustrar la capacitat del Parlament de dur a terme les funcions constitucionals
Lady Hale
presidenta del Tribunal Suprem
Crec que seria molt desafortunat que el Parlament dificultés portar a terme el que volen els ciutadans
Boris Johnson
Primer ministre britànic
Johnson es va pensar que podia fer el que volia com ha fet tota la vida, que estava per sobre de tothom
Jeremy Corbyn
Líder de l’oposició laborista


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador