Política

El ‘Brexit’ s’ajorna per tercera vegada

Els Vint-i-set eviten el perill d’una sortida abrupta del Regne Unit concedint a Londres una pròrroga flexible fins al 31 de gener del 2020

Si els britànics ratifiquen els papers del divorci, podran marxar abans de la UE

El Brexit no arriba mai. Gairebé quatre anys després de decidir a les urnes que abandonaven el club europeu, els britànics tornen a veure ara com la seva elecció es dilata en el temps. A petició del seu govern, que és incapaç d’aglutinar una majoria per firmar els papers del divorci, la Unió Europea (UE) va concedir ahir per tercera vegada un ajornament de la sortida del Regne Unit fins al 31 de gener del 2020. Tot i això, els ha donat l’opció de marxar abans si els diputats britànics es posen d’acord sobre els termes de la separació. S’esvaeix de nou el precipici d’un trencament abrupte a finals d’aquest mes, com ja va passar a finals de març i mitjan abril d’enguany. Els 27 estats membres de la UE van consentir ahir una altra pròrroga del Brexit, en aquest cas “flexible”, per permetre a Londres marxar abans si el Parlament de Westminster ratifica l’Acord de Retirada. Només podria agafar aquesta drecera a finals de cada mes. És a dir, que la sortida es materialitzaria el dia 1 del mes següent a la firma del pacte.

L’esgotament per l’etern divorci comença a passar factura a un club europeu paralitzat per la separació. Ni tan sols els seus líders es van molestar aquesta vegada a viatjar fins a Brussel·les per escenificar les negociacions d’última hora per evitar un Brexit dur. Els seus representants permanents a la capital europea van pactar com una formalitat el nou endarreriment de tres mesos. Un pas esperat que va coincidir amb la votació a la Cambra dels Comuns de la proposta del primer ministre britànic, Boris Johnson, per fer eleccions anticipades el 12 de desembre.

Des de Brussel·les asseguren que aquesta enèsima concessió als britànics era “inevitable” i la “solució més raonable” davant la falta de temps per ratificar l’Acord de Retirada. Això sí, es condiciona l’ajornament a la no modificació del pacte amb Johnson. “L’acord no es toca”, insisteixen les mateixes fonts, tot i que les capitals europees ja s’han menjat aquestes paraules en altres ocasions. De fet, els Vint-i-set van acceptar fa dues setmanes canvis en els papers del divorci pactats amb Johnson, després d’assegurar durant mesos que no ho farien. Tanmateix, aquestes fonts diplomàtiques prometen que, ara sí, no pensen “reobrir” l’Acord de Retirada.

L’oferta de pròrroga, que ara necessita el vistiplau definitiu de Londres, també recorda a Johnson que ha de proposar un candidat per formar part del nou executiu europeu, ja que el Regne Unit continuarà sent membre de la UE quan aquest entri en funcionament. La Comissió Europea presidida per Ursula von der Leyen ha d’iniciar el seu mandat el pròxim 1 de desembre, un cop tot el seu equip de comissaris hagi rebut llum verd de l’Eurocambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona

Els Comuns reivindiquen les escoles rurals i els consultoris mèdics

Regencós

El PP aposta per la simplificació administrativa

girona
política

Alejandro Fernández s’embolcalla en la “tolerància zero” d’Albiol

barcelona
política

Puigdemont crida a la màxima mobilització el 12-M per “aixecar Catalunya”

barcelona
política

Aragonès tira d’èpica recordant Macià, Companys, Irla i Tarradellas

barcelona
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona