Política

Macron i Scholz prenen la iniciativa en el conflicte entre Rússia i Ucraïna

El president francès es reuneix avui amb Putin, i el canceller, amb Biden, “per evitar una guerra a Europa”

Els EUA insisteixen en una invasió “qualsevol dia”

La diplomàcia europea intentarà aquesta setmana prendre la iniciativa en la crisi entre Rússia i Ucraïna, enmig de nous temors d’una hipotètica agressió de Moscou. França i Alemanya intensifiquen les gestions diplomàtiques per mirar de rebaixar la tensió i allunyar el fantasma de la guerra.

El president francès, Emmanuel Macron, es reunirà avui al Kremlin amb Vladímir Putin, a qui plantejarà un “nou equilibri” per mantenir la pau i la seguretat al continent –especialment per als països veïns de Rússia– i, alhora, atendre les preocupacions de Moscou sobre l’expansió de l’OTAN. L’endemà viatjarà a Kíev, on s’entrevistarà amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Per la seva banda, el canceller alemany, Olaf Scholz, es reunirà avui a Washington amb el president Biden, en el seu primer viatge oficial als EUA. L’objectiu de la trobada, va explicar a la cadena pública ARD, és “evitar una guerra a Europa”.

Scholz va rebutjar les crítiques a una suposada complaença alemanya respecte a Moscou. “És una percepció falsa”, va respondre, tot defensant la seva política de no subministrar armes a zones en conflicte. “La majoria dels alemanys ho veuen igual que jo”, va sentenciar. Pel que fa a les possibles sancions a Moscou, el canceller va evitar de nou parlar d’una suspensió dels permisos del gasoducte Nord Stream 2 –ara paralitzats–, que ha de portar gas rus a Alemanya, i es va limitar a dir que el potencial càstig a Rússia seria “d’ampli abast i molt dur”. Paral·lelament als viatges de Macron i Scholz, els ministres d’Afers Estrangers francès i alemany, Jean-Yves Le Drian i Annalena Baerbock, volen avui cap a Ucraïna i demà es traslladaran tots dos a l’est del país per inspeccionar el Donbass, escenari d’enfrontaments entre les forces armades prorusses i l’exèrcit ucraïnès des de l’any 2014.

Tot i la multiplicació d’iniciatives, la via del diàleg topa amb nombroses traves. Mentre que els diplomàtics descarten la imminència d’una invasió russa d’Ucraïna, la premsa occidental insisteix que Kíev no l’aguantaria “ni dos dies”.

Desplegament reforçat

The Washington Post informava que Rússia ha concentrat a la frontera ucraïnesa el 70% de les tropes i els equips necessaris per a una invasió, que provocaria 50.000 morts i uns cinc milions de refugiats.

Els EUA consideren que Rússia podria envair Ucraïna “qualsevol dia”, però manté oberta la via diplomàtica amb Moscou per rebaixar la tensió, segons va reiterar ahir l’assessor principal de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan. “Rússia podria emprendre accions militars contra Ucraïna ara, esperar un parell de setmanes o optar per la via diplomàtica”, hi va afegir.

Sullivan va reconèixer que Moscou té diverses alternatives damunt la taula. Entre les quals, va citar l’annexió de la regió del Donbass; una invasió total, que inclogui arribar fins a la capital, Kíev, o bé atacs informàtics. En aquest sentit, va advertir Putin sobre les conseqüències de desencadenar un conflicte bèl·lic.

LA FRASE

Rússia pot emprendre accions militars ara, esperar dues setmanes o optar per la via diplomàtica
Jake Sullivan
ASSESSOR PRINCIPAL DE SEGURETAT NACIONAL DE LA CASA BLANCA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel