Política

Aragó demana ara repartir les proves d’esquí

El COE convocarà una reunió per trobar “una solució definitiva”

Aragonès reitera que no faran canvis

El govern d’Aragó va apujar ahir un grau més la pugna que manté amb la Generalitat per a l’organització dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030, i va presentar davant del Comitè Olímpic Espanyol (COE) la seva contraproposta de redistribució de les proves entre tots dos territoris. Una de les principals novetats respecte a l’acord que ja estava tancat, i que tenia l’aval del COE, és que ara demana que les competicions d’esquí de fons, alpí, acrobàtic o snowboard es facin de manera simultània als dos llocs. Una de les fórmules que el conseller d’Educació, Cultura i Esport de la comunitat, Felipe Faci, va posar sobre la taula per concretar aquest repartiment seria que, si Catalunya és la seu, per posar un exemple, de la modalitat masculina d’una d’aquestes disciplines d’esquí, Aragó es quedi la femenina, o a l’inrevés.

A més d’això, la nova proposta de l’executiu de Javier Lambán també demana que el freestyle, l’esquí de muntanya, l’hoquei gel i el patinatge de velocitat en pista llarga es facin aquí, mentre que el surf de neu, el biatló, el cúrling, el patinatge artístic i el de velocitat en pista curta es disputin en sòl aragonès. Sigui casualitat o no, aquesta assignació preveu que Catalunya realitzi almenys dues proves –l’esquí de fons i el patinatge de velocitat en pista llarga– on la Generalitat admet que no té les instal·lacions adequades o homologades, i on les possibles alternatives plantejades pels estudis tècnics inicials obligaven a inversions sovint desorbitades.

El COE va anunciar ahir que convocarà una reunió en els pròxims dies per trobar “una solució definitiva” per a la candidatura. La Generalitat hi acudirà per no deixar-hi la cadira buida, però avisa que “no es mourà ni una coma” de l’acord signat la setmana passada. El president, Pere Aragonès, va reiterar ahir que no està disposat a modificar “de cap manera” el repartiment de les proves i va recordar que l’acord tècnic està tancat amb el govern espanyol i el COE, després de sis reunions i mesos de negociacions, i manté que qui s’ha desmarcat és Aragó.El document estableix que a Catalunya es facin íntegrament les disciplines d’esquí alpí, descens i eslàlom (la Molina-Masella), snowboard i freestyle (Baqueira Beret) i l’esquí de muntanya a Boí-Taüll. A més l’hoquei gel es disputaria a Barcelona.

Lambán afila la seva crítica

El president d’Aragó, Javier Lambán, va aprofitar una intervenció ahir a les Corts de la comunitat per manifestar que se sent “estupefacte” després de saber que les proves que s’han designat a Aragó en la proposta tècnica són les que no podria assumir Catalunya. Dit això va tornar a criticar que la Generalitat hagi convocat una consulta per al 24 de juliol per preguntar als habitants de l’Alt Pirineu i Aran si volen tirar endavant o no la candidatura. Segons el president d’Aragó, aquesta és una “actitud antiolímpica”. Malgrat tot, Lambán va assegurar que no vol cap confrontació amb Catalunya sinó “cooperar” perquè la candidatura es presenti i sigui guanyadora. Avançant-se al debat sobre les seus de les competicions, també va dir que les estacions de Formigal, Candanchú o el Valle de Aragón haurien de ser l’escenari de les competicions de descens, amb l’argument que “en molts casos són millors que no pas les catalanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona