Política

"L'acord d'entesa és un pacte de submissió al PSC"

El corrent crític que lidera Joan Carretero defensarà demà una ponència alternativa a la de la direcció d'Esquerra durant la conferència nacional del partit. En aquesta entrevista, l'exconseller de Governació manté el seu to crític malgrat les últimes propostes sobiranistes de Carod i Puigcercós.

Un dels punts clau de la seva ponència alternativa és la convocatòria d'un referèndum la pròxima legislatura. L'estratègia de la direcció fixa ara l'11 de setembre del 2014 per convocar una consulta. Els plantejaments s'acosten?
La ponència inicial no en deia res i aquesta proposta de Carod s'hi afegeix a darrera hora. Si va de debò, l'ajudarem tant com podrem a convocar el referèndum.

No és un estímul per retirar l'esmena a la totalitat d'RCat?
No, perquè la nostra esmena és molt més que tot això: no fem un brindis al sol dient de fer un referèndum i prou. Diem què s'ha de fer per convocar-lo i per guanyar-lo. Ara bé: benvinguda sigui la proposta de Carod si és un plantejament en ferm. Ell des del govern té més mitjans que jo des de la consulta per tirar endavant el referèndum.

Això és exactament el que diu la direcció: que cal ser al govern per construir estructures d'Estat i per aconseguir la majoria social necessària per tirar endavant un referèndum.
La direcció diu que sent les institucions i fent polítiques socials la gent es convertirà a l'independentisme. Nosaltres pensem que no: el que ha de fer ERC és mobilitzar la societat i denunciar les mancances que impliquen la dependència de Madrid. Amb les competències del govern de la Generalitat construir estructures d'Estat és impossible.

Sona a discurs d'oposició. El que proposa és compatible amb la continuïtat al govern?
Podria ser compatible si tenim clar que hem de gestionar tan bé com sigui possible però alhora denunciar contínuament la manca de finançament, infraestructures, etc.

I creu que això ara no es fa.
Sempre hem dit que si ERC pot governar, ha de governar. Però entenem que aquest és un pacte de submissió als postulats bàsics del PSC i, per tant, s'ha de renegociar. No demanem trencar el contracte perquè sí, només canviar-ne aspectes clau com la política lingüística, el finançament o la llei de referèndums.

Sembla que es farà una llei de consultes populars.
Això no sabem què vol dir. Consultar la gent per si vol el seu barri amb més o menys llum? Demanem una llei de referèndums per poder fer un referèndum d'autodeterminació.

Parlem de la conferència de demà. Amb quines expectatives hi va RCat?
Hi anem a explicar de viva veu, en primera persona, la nostra alternativa. Que el militant ens vegi, ens conegui i decideixi.

Quin és el percentatge mínim de suport de la militància que s'han fixat per sota del qual se'n tornen a casa?
Nosaltres a casa ja hi som. Aquesta és la diferència: tots tenim els nostres oficis. No ens hem posat límit, però com que la direcció diu que som el 3,4%, si superem aquest percentatge ja serà una victòria. Fa un any i mig vam fer un manifest i el van signar 90 persones. Ara som més de 900. Ningú ens pot assegurar que el percentatge que siguem ara no el multipliquem per deu d'aquí a un any.

Per què es neguen a presentar les firmes que els reclama la direcció per constituir-se en corrent intern?
Perquè creiem que s'ha de respectar el dret a la intimitat dels militants i enlloc diu que les signatures s'han d'ensenyar a la direcció.

Un bon grapat d'alcaldes s'ha posicionat a favor de l'estratègia de la direcció.
Els càrrecs institucionals haurien d'estar al marge del debat polític de fons. I el gran error estratègic és fer-ne signar 129 i que n'hi hagi 35 que no signin perquè aquí qui divideix els alcaldes són ells, no nosaltres.

Lluitarà de cara al congrés per liderar el partit?
M'he posat al davant de RCat i el que no faré és deixar-los tirats. Si tenim un cert reconeixement, ens ho hem de plantejar seriosament perquè després de fotre aquesta moguda, el que no pots fer és dir bona nit i tapa't. Toca un relleu.

Per què? Amb aquesta direcció ERC ha tingut els millors resultats.
El partit només s'hauria de poder dirigir durant dos mandats. Alguns fa 20 anys que són a la direcció. Ens acusen de voler ser com en Colom i la Rahola, però se'ls ha de recordar que qui hi havia a l'executiva amb en Colom i la Rahola eren ells. ERC necessita canvis en profunditat a la direcció per fer noves embranzides. Han arribat al punt de la vintena de diputats. Ara cal una nova direcció que ens faci arribar als 40.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

Macron agraeix a Biden “el respecte i la lleialtat” cap als aliats europeus

BARCELONA
DINAMARCA

La policia no prioritza el mòbil polític en l’atac a la primera ministra danesa

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Israel rescata quatre ostatges en una acció que causa més de 200 morts palestins

BARCELONA
DINAMARCA

Condemna unànime a l’atac a la 'premier', que pateix danys cervicals lleus

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Itàlia, Letònia, Eslovàquia i Malta ja voten a les europees

BARCELONA

“Queda constituït el Parlament de Catalunya”

Banyoles
David Madí i Cendrós
Empresari i autor del llibre “Merèixer la victòria”

“El nostre esforç és resistir, però resistir és el contrari de guanyar”

Barcelona
eleccions europees del 9-J

L’amnistia i el Parlament, al centre de la campanya

barcelona
Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Israel defensa la moralitat del seu exèrcit