Política

Carretero diu que si ERC no va "més lluny" els independentistes hauran de crear una nova "eina" política

Afirma que serà la mateixa societat civil la que acabarà organitzant-se per formar un nou partit

L'exconseller de Governació i líder de Reagrupament.cat, Joan Carretero, ha advertit que si ERC no va "més lluny" en la lluita per la independència, algú "s'haurà d'inventar'" una nova eina política que lideri aquest procés.

Carretero ha subratllat a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada que serà la mateixa societat civil la que acabarà organitzant-se per formar un nou partit. "Ens estimem molt ERC, però els partits no deixen de ser eines i el més important és Catalunya", ha advertit.

Recollida de firmes
Per una altra banda, l'exconseller d'ERC assegura que l'única manera que Catalunya aconsegueixi tenir algun dia el seu propi estat és portar la proposta del referèndum d'independència a organismes internacionals com la Unió Europea o l'ONU.

"Hem de recollir un milió de firmes i portar-les a organitzacions europees, nord-americanes i mundials. O s'internacionalitza la qüestió catalana o aquesta no té cap sentit", ha afirmat avui Carretero en un acte sobre el futur de Catalunya a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada.

L'exconseller, artífex del corrent crític amb la direcció d'ERC Reagrupament.cat, ha indicat que aquest procés d'independència l'han de liderar els partits polítics, ja que "la societat civil difícilment ho aconseguirà sola", encara que ha reconegut que cap de les formacions catalanes està avui dia en disposició d'encapçalar aquesta reivindicació.

L'únic partit que hauria d'estar a favor de la convocatòria del referèndum, ha dit Carretero, és ERC, encara que els seus dirigents consideren que la tasca més important en aquests moments és "el desenvolupament de l'Estatut".

"ERC hauria de canviar de direcció perquè això fos així. Dels altres partits no espero res des del punt de vista nacional", ha subratllat l'exconseller de Governació.

Model del Montenegro
Segons la seva opinió, les aspiracions d'independència de Catalunya s'han de plantejar "al món", a escala internacional, ja que "no té cap sentit enviar firmes al parlament català" sabent que les remetran al Congrés dels Diputats, on, al seu torn, diran que "no són constitucionals".

Per això, segons Carretero, "hem d'anar al món perquè fixin les condicions del referèndum, que no ha de ser molt diferent del de Montenegro", tenint en compte que actualment "qui dóna la independència no són les metròpolis, sinó les organitzacions internacionals".

"Si no fem el referèndum, perdrem segur. Provem-ho. Fem-ho com els altres. No inventem res. I si perdem no passa res, som els grans perdedors de la història", ha remarcat el dirigent republicà.

Per a Carretero, Catalunya "o és un Estat reconegut o no és res", i avui dia no és res més que "una comunitat autònoma de règim comú" amb els mateixos estatuts jurídics que La Rioja, Múrcia o Extremadura.

"Estem en una situació de realitat dura, esquizofrènica i de pena col·lectiva", ha afegit l'exconseller, que ha insistit que per superar aquesta situació és necessari un canvi en la direcció del seu partit.

En aquest sentit, ha recordat que des del sector més crític ja s'està treballant per canviar la direcció de la formació republicana, que recau en la figura del seu president, Josep-Lluís Carod-Rovira, i del seu secretari general, Joan Puigcercós.

"Si no hi ha cap partit que vulgui anar més lluny, estic segur que hi haurà gent que crearà un nou instrument polític", ha comentat Carretero, que, de moment, ha descartat fundar un nou partit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

Màxima expectació per a unes eleccions legislatives històriques

barcelona
guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona